Expozitia foto-documentara „Memoria istoriei. 1 Decembrie 1918”, la Muzeul Judetean de Istorie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

1dec1918_Alba_IuliaLa Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, incepand de vineri, 27 noiembrie 2015, poate fi vizitata expozitia foto-documentara „Memoria istoriei. 1 Decembrie 1918”

 In urma cu 97 de ani, in ziua de 1 decembrie 1918, s-a desfasurat momentul astral al istoriei neamului romanesc, desavarsirea unitatii nationale prin unirea Transilvaniei cu Romania.

Actul maret desfasurat in stravechea cetate Alba Iulia a fost posibil datorita conjuncturii favorabile create de participarea Romanei la Primul Razboi Mondial, considerat razboiul reintregirii pentru romani, de unirea Basarabiei (27 martie/9 aprilie 1918) si a Bucovinei (15/28 noiembrie 1918) cu Romania.

In Transilvania, teritoriu incorporat la cea data Monarhiei austro-ungare, nucleul de organizare l-a constituit Consiliul National Roman Central cu sediul la Arad, infiintat la inceputul lunii noiembrie 1918 si avandu-l presedinte pe Stefan Cicio Pop. Potrivit programului elaborat de acest organism coagulant al idealurilor nationale romanesti, pe teritoriul actualului judet Maramures s-au constituit doua structuri locale: Consiliul National Comitatens Satu Mare, in orasul Baia Mare la 12 noiembrie 1918, respectiv Consiliul National Comitatens Maramures, in Sighet, la 22 noiembrie 1918. La 11 noiembrie 1918, in Apelul de constituire a Consiliului National Comitatens Maramures se afirma: „Frati romani maramureseni! Au cazut lanturile robiei de veacuri, a sosit ceasul maret al eliberarii. O lume noua isi ia astazi fiinta din ruinele trecutului si soarele dreptatii a rasarit biruitor pe cerul nostru”.

In contextul international, desfasurarea evenimentelor din toamna anului de gratie 1918 a permis convocarea in cel mai scurt timp posibil a unei reprezentante nationale care sa decida in mod democratic soarta teritoriilor romanesti de dincoace de Carpati. Astfel s-a luat decizia desfasurarii Marii Adunari Nationale la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918. Au urmat alegerile la nivelul circumscriptiilor electorale existente si a alegerii delegatilor oficiali pentru Alba Iulia, acestia urmand sa reprezinte toate categoriile sociale.

Din cei 1.228 de delegati cu credentional (imputerniciri) ce s-au aflat la Alba Iulia, 60 de reprezentanti au plecat din actualul judet Maramures. In fruntea acestei impunatoare delegatii s-a aflat marele tribun, octogenarul George Pop de Basesti, semnatarul Rezolutiei Unirii si presedintele de onoare a Marii Adunari Nationale. Drumul spre Alba Iulia si emotiile profunde ale maramuresenilor participanti la „ziua cea mai aleasa” din istoria neamului romanesc sunt reflectate in articolele „22 Novembre” si „Drumul spre Alba Iulia”, publicate de invatatorul Ioan Biltiu Dancus in ziarul „Sfatul” aparut la Sighetu Marmatiei.

ZiarMM

14 Apelul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *