Expozitia „Maramureseni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, la Muzeul Judetean de Istorie 

Reclame home 1
Reclame home 1

In contextul pregatirilor pentru sarbatorirea Centenarului Marii Uniri (1 Decembrie 2018), Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare, in parteneriat cu Muzeul Maramuresan din Sighetu Marmatiei, a derulat, in perioada octombrie-noiembrie 2017, proiectul cultural intitulat „Maramureseni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin programul ACCES CENTENAR.

Readucerea in memoria colectiva a delegatilor alesi si de drept, din actualul judet Maramures, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, a fost obiectivul cel mai important al acestui proiect. Atingerea obiectivului propus s-a facut, prioritar, printr-o sustinuta campanie de cercetare in teren, cercetare care a cuprins in jur de 30 de localitati aflate in tinuturile istorice ale judetului, respectiv in Maramuresul istoric, in Chioar, Lapus si Codru.

„Pe fundamentul unei cercetari anterioare (1986-1987), prin acest proiect au fost aprofundate si imbogatite informatiile biografice ale celor 53 de delegati din actualul judet Maramures, delegati care au facut parte dintre cei 1228 de reprezentanti alesi si de drept ai comunitatilor romanesti din Ardeal, Banat, Crisana, Satmar si Maramures care au votat Unirea Transilvaniei cu Romania. Este deosebit de important faptul ca au fost identificate 28 de locuri de veci (morminte) ai tot atator delegati oficiali la Marea Adunare de la Alba Iulia, astfel incat, in anul Centenarului –2018, le vom putea aduce lor si prin ei tuturor romanilor prezenti la Alba Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, un pios omagiu si ganduri de recunoastere si recunostinta.

Rezultatele obtinute in aceasta campanie sunt valorificate in cadrul expozitiei temporare „Maramureseni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, vernisata in data de 24 noiembrie 2017.

Alaturi de informatiile biografice, in acelasi context expozitional, sunt puse in valoare fotografii din arhiva personala a urmasilor unora dintre delegati, urmasi care ne-au onorat cu prezenta lor la evenimentul de deshidere a expozitiei, impresionand publicul cu alocutiuni pline de emotie. Astfel, amintim pe doamna Mariana Costin (nepoata avocatului dr. Titus Ciortea, delegat al Cercului electoral Lapus), doamna Margareta Balc (nepoata avocatului dr. Vasile Selagean, delegat al Cercului electoral Baia Mare), doamna Doina Pasca (sotia nepotului lui Lazar Pasca, delegat supleant al Cercului electoral Lapus), doamna Rodica Sofonea (nepoata preotului Emil Dragomir, delegat al Cercului electoral Lapus) si domnul Gheorghe Fat (stranepotul lui Atanasie Demian, delegat al Cercului electoral Somcuta Mare).

Le aducem mii de multumiri si le dorim multa sanatate. Aceleasi ganduri le adresam si domnului dr. Mihai Dancus, fost director al Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei, care intr-o interventie de suflet a captat atentia publicului, rememorand personalitatea unor delegati pe care i-a cunoscut personal (dr. Ilie Lazar din Giulesti, delegat al cercului electoral Ocna Sugatag, preotul Darie Vlad, implicat in miscarea nationala romaneasca), introducandu-ne in atmosfera unei epoci trecute, dar atat de interesante. Am mai retinut interventiile domnului Ioan Calauz, primarul comunei Basesti (care a evocat aspecte mai putin cunoscute din activitatea lui George Pop de Basesti, cel care a fost ales presedinte al Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia) si ale domnului Gheorghe Branzei (care a adus in atentie personalitatea lui Nicolae Barbul din Mocira, propunand si masuri de apreciere a activitatii acestuia care pot fi luate de catre Consiliul Local).

Activitatea a fost moderata de catre Oana Lesiu, muzeograf si coordonator al proiectului, interventii profesioniste fiind realizate, din partea echipei de proiect, de catre doamna Lucia Pop, muzeograf (care a vorbit despre cercetarile documentare din anul 1987 finalizate cu intocmirea fiselor biografice ale delegatilor care au participat la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918) si profesorul Viorel Rusu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures,  care s-a referit la contextul general al Primului Razboi Mondial, la unirea Basarabiei (27 martie/9 aprilie 1918, act care a readus speranta in posibilitatea realizarii idealului national) si a Bucovinei (la 15/28 noiembrie 1918) cu Romania, la recunoasterea internationala a Unirii, realizata prin tratatele de pace semnate in cadrul Conferintei de Pace de la Paris (1919-1920)”, se arata intr-un comunicat de presa.

Echipa proiectului „Maramureseni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918” a fost formata din: prof. Viorel Rusu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, consultant de specialitate, muzeograf Lucia Pop, consultant de specialitate, muzeograf Oana Lesiu, coordonator proiect, conservator Zamfir Somcutean, fotograf, economist Virginia Marian, responsabil financiar (Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Baia Mare), muzeograf Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramuresan Sighetu Marmatiei, consultant de specialitate, muzeograf Timur Vasile Chis, consultant de specialitate, muzeograf Alin Pralea, consultant de specialitate (Muzeul Maramuresan Sighetu Maramatiei)

Expozitia „Maramureseni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918” este deschisa publicului vizitator la sediul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Baia Mare, str. Monetariei nr. 1-3, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 16.30.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole