Expozitia “Semnele Ceriului”, in 4 aprilie, la Biblioteca Judeteana Baia Mare. Expune Ilie Tudorel

PNL

Miercuri, 4 aprilie, incepand cu ora 17.00, in Salonul Artelor de la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” Baia Mare va avea loc vernisajul expozitiei itinerante “Semnele Ceriului”, dedicata Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.

Aceasta expozitie itineranta este inchinata boltei ceresti,un subiect fascinant al traditiilor romanesti ce fac parte din patrimoniul material si imaterial traditional.

Expozitia de arta fotografica „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic apartinand artistului Ilie Tudorel care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de cultura din tara si din strainatate cele mai importante reprezentari ale simbolisticii astrale prezente in arhitectura traditionala din Romania. Din cele mai vechi timpuri fascinatia exercitata asupra omului de catre astrii de pe bolta cereasca s-a materializat prin reprezentari sculpturale sau picturale sugestive prezente pana azi in cadrul civilizatiei noastre rurale.

Fotografiile prezinta mai ales reprezentarile sculptate ale soarelui,lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porti traditionale de lemn din toate zonele Romaniei.Toate aceste simboluri dau frumusete si un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar. Aceasta simbolistica totemica azi uitata sau cunoscuta doar de mesterii populari este prezentata astfel incat privitorul modern sa inteleaga usor semnificatia mesajului de peste milenii pe care stramosii nostrii au dorit sa-l transmita.

Se cuvine deci sa-l cunoastem, sa-l pastram si sa-l transmitem generatiilor viitoare!

Din vechime simbolurile stramosilor sunt prezente peste tot in lume constituind un liant multicultural si un limbaj universal al mesterilor sau artizanilor derivand din insasi filosofia ancestrala a umanitatii. Azi aceasta bogatie culturala traditionala este tot mai putin inteleasa si cunoscuta suferind asemenea situatiei generale in care  se afla si patrimoniul nostru la confluenta dintre trecut si viitor.

Proiectul fotografic „Semnele Ceriului” atrage atentia asupra faptului ca persistenta in timp a simbolisticii astrale si sacre este azi in pericol de a disparea in valtoarea globalizarii culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid in uitare iar odata cu ele si legatura noastra cu fundamentul civilizatiei umane.

Expozitia este o provocare pentru vizitatori , de a face o incursiune in lumea uimitoare a simbolisticii traditionale si de a admira talentul mesterilor populari din Romania. Doar asa putem pretui cu adevarat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea si astfel se va initia un dialog intercultural despre ce avem in comun noi europenii.

Prezentarea expozitionala este formata din 47 de fotografii de mari dimensiuni.

Expozitia este insotita de expuneri si prelegeri cu digiporame sustinute de autor.

Expozitia va fi deschisa in perioada 4-14 aprilie, luni-vineri, intre orele 8.00-19.00, sambata intre orele 9.00-14.00.

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1