Expoziție de mărțișoare la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții maramureșene. Originea lui străveche a dat naștere mai multor legende, toate bazate pe lupta dintre bine și rău.

De-a lungul vremii, mărțișorul a căpătat diverse forme, de la bănuți de aur sau argint la adevărate opere de artă, însă mereu și-a păstrat șnurul împletit dintr-un fir alb și unul roșu, simboluri ale înțelepciunii și vieții.

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș vă invită să participați la o incursiune în istoria acestui simbol tradițional al primăverii, vizitând expoziția ”Timpul mărțișorului”, în perioada 1 martie – 31 martie 2021, transmite Consiliul Județean Maramureș.

Conceptul microexpoziției ”Timpul mărțișorului” pornește de la credința populară pentru care mărțișorul are o funcție magică, protectoare, într-un prag temporal important – primăvara, precum și o funcție festivă, care marchează o dată importantă din calendarul popular – 1 martie.

Precum odinioară, omul din popor agăța ici colo în pomii din ogradă șnurul alb-roșu, vizitatorul este întâmpinat, în mod simbolic, de un copac ornat cu o ploaie de mărțișoare contemporane, lucrate manual.

Prin intermediul punerii în scenă, a microexpoziției, povestea continuă cu un scurt istoric al esteticii și implicit a comportamentului social ce a amanetat micul obiect de podoabă culturii de consum, din a doua jumătate a secolului XX.

Regăsim expuse mărțișoare tipice anilor 1960 – 1980: ancore, potcoave, hornari, inimi – simboluri ale norocului, dragostei, speranței, broșe din anii 1980 – 1990, oferite de comerțul în care se impunea importul și nu în ultimul rând, miniaturi din ceramică, sticlă sau broderii, realizate cu migală de către meșteri populari și artiști plastici de secol XXI, toate acestea fiind suportul nostalgic a ceea ce a însemnat și înseamnă mărțișorul.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *