Expozitie temporara „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, la Muzeul Judetean de Istorie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vineri, 27 aprilie, ora 12.00, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures va avea loc vernisajul expozitiei temporare Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, se arata intr-un comunicat de presa.

Expozitia este organizata de institutia muzeala baimareana in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat”.

In contextul proiectelor culturale si expozitionale dedicate Centenarului Marii Uniri, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures si-a propus, in colaborare cu alte institutii muzeale de prestigiu din spatiul transilvanean, organizarea unei expozitii de anvergura privind valoarea documentara a fotografiei, dar si prezentarea activitatii unor fotografi din secolele XIX-XX, care au invins timpul si spatiul imortalizand evenimente istorice majore, personalitati ale acelor vremuri si etape diferite din evolutia unor centre urbane din Transilvania.

Conceptul expozitiei Mari fotografi din Transilvania (secolele XIX-XX) nu a fost privit sub forma unui discurs exhaustiv despre toti fotografii reprezentativi ai marilor orase ale Transilvaniei si, implicit, despre toti fotografii care au practicat aceasta nobila profesie in Baia Mare. In acest sens, sunt prezentate schite biografice si fotografii cu si despre urmatorii fotografi transilvaneni: Samoila Marza (1886-1967) –Fotograful Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918; Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (in 1853, la Cluj-Napoca, si-a deschis primul atelier foto); Alexandru Rosu (1854-1913) – primul fotograf roman din Bistrita; Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Fagaras si Suba Zoltán (1911-2009) – cel mai important cronicar al orasului Baia Mare prin intermediul fotografiei, de la care s-a pastrat o impresionanta colectie de aparate foto si clisee pe sticla, tezaurizate de catre institutia muzeala baimareana.

Bunurile culturale valorificate expozitional provin din colectia muzeului baimarean, colectia Suba Zoltán si cateva colectii particulare. Piesele din colectia Suba Zoltán ne-au fost puse la dispozitie de catre doamna Suba Agneta, fiica fotografului baimarean, motiv pentru care ii transmitem un gand de gratitudine.

In cadrul evenimentului vor avea interventii: muzeograf dr. Melinda Mitu de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, muzeograf Elena Pleniceanu de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si dr. Constantin Bajenaru, cercetator stiintific la Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat”.

Initiatorul proiectului expozitional si moderatorul evenimentului cultural este dr. Marius Campeanu, seful Sectiei Istorie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2