Expunerea angajatilor din UE la efectele negative ale fumatului pasiv este in crestere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Expunerea angajatilor din tarile Uniunii Europene la efectele negative ale fumatului pasiv la locul de munca este in crestere, in ciuda adoptarii in ultimii ani a unor legi mai stricte, care interzic fumatul in spatiile publice, potrivit unui studiu publicat sambata, relateaza DPA, informeaza AGERPRES.

Fumatul pasiv reprezinta o problema de sanatate pentru 27,5% din totalul persoanelor care lucreaza in spatii inchise, afirma cercetatorii de la Imperial College din Londra, al caror studiu a fost realizat pe un esantion de peste 27.000 de persoane din UE in anul 2014.

Rezultatele au fost comparate cu un studiu similar din 2009, potrivit caruia doar 23,8% dintre respondenti s-au declarat afectati de fumatul pasiv.

„E ingrijorator sa vezi ca numarul angajatilor din birouri, magazine si fabrici care sunt expusi la fumatul pasiv este de fapt in crestere”, a spus unul dintre autorii cercetarii, profesorul Filippos Filippidis.

Pe de alta parte, noul studiu a remarcat scaderi rapide ale procentului de persoane care se plang in legatura cu fumatul pasiv din baruri — de la 45,1% la 25,1% — si restaurante — de la 30,2% la 11,8%.

Cele mai multe dintre guvernele din UE au interzis fumatul la locul de munca sau in spatiile publice. Insa cercetatorii de la Imperial College din Londra afirma ca aceste reglementari sunt aplicate in mod inegal la nivelul Uniunii Europene. Ei au laudat Suedia, Marea Britanie si Irlanda, pe care le considera cele mai stricte tari in aceasta privinta.

„Eu pot sa fac o comparatie directa intre tara mea natala, Grecia, si Marea Britanie, unde lucrez de cativa ani”, a spus profesorul Filippidis.

„Ambele tari au adoptat legi anti-fumat foarte bune, insa eforturile depuse pentru implementarea acestor reglementari in Grecia sunt foarte slabe, fapt reflectat in procentul mare de persoane inregistrat in randul grecilor care se plang din cauza expunerii lor la fumatul pasiv”, a adaugat acelasi cercetator.

Studiul va fi prezentat pe larg la congresul international organizat de European Respiratory Society la Milano, de sambata pana miercuri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2