Facebook, Google si peste 150 de companii ataca in justitie decretul antiimigratie al lui Donald Trump

Peste 150 de companii americane, in special din sectorul tehnologic, intre care unele celebre precum Facebook, Google si Microsoft, au luat din nou pozitie miercuri intr-un document judiciar impotriva politicii antiimigratie a lui Donald Trump, relateaza France Presse.

Ordinul executiv revizuit semnat la inceputul lunii martie de presedintele american, la fel ca si prima versiune emisa la sfarsitul lunii ianuarie, “provoaca daune substantiale intreprinderilor americane, salariatilor lor si intregii economii”, afirma acest document, transmis unei Curti de Apel din Virginia (estul SUA).

Aceasta instanta trebuie sa decida asupra legalitatii ordinului care are scopul sa interzica intrarea refugiatilor si cetatenilor din sase tari musulmane, dar care constituie obiectul unei confruntari judiciare. Un judecator federal din Hawaii a blocat chiar aplicarea sa in cursul lunii martie.

Scrisoarea companiilor aduce un sprijin oficial oponentilor decretului, amintind in special ca SUA sunt o “natiune de imigranti” si evocand contributia acestora in viata economica, politica, culturala si sportiva a tarii.

Aceasta afirma de asemenea ca decretul afecteaza capacitatea intreprinderilor americane de a concura pe scena internationala si a recruta salariati talentati si indeamna multinationalele sa se instaleze in afara Statelor Unite.

Documentul cuprinde in total 162 de semnaturi.

Se regasesc aici numeroase companii din domeniul tehnologiei de diferite marimi, printre care actori istorici in sector precum Intel, Hewlett Packard Enterprise, eBay, Yahoo!, Netflix, societatile miliardarului Elon Musk, SpaceX si Tesla sau cele ale lui Jack Dorsey, Square si Twitter, precum si alte numeroase create de curand (startup-uri) precum Airbnb, Fibit, GoPro, Pinterest, Snap, Uber…

Lista cuprinde de asemenea cateva companii care nu fac parte din sectorul tehnologic, precum cea specializata in iaurturi Chobani.

Sectorul tehnologiilor a luat deja pozitie in mod hotarat la inceputul anului impotriva primei versiuni a decretului, fiind ingrijorat de consecintele imediate ale precedentului pe care l-ar putea crea pentru un domeniu ce se bazeaza enorm pe talente straine.

Noua ofensiva intervine a doua zi dupa semnarea de catre Donald Trump a unui nou ordin executiv ce vizeaza de aceasta data reformarea atribuirii vizelor preferate de sectorul tehnologic, intre care celebrele vize de tipul H-1B, permise de lucru destinate savantilor, inginerilor si programatorilor informatici, care constituie in special o cale de acces pentru multi specialisti indieni atrasi de Silicon Valley. Statele Unite elibereaza circa 85.000 de astfel de vize anual.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *