Facebook lucreaza la un sistem de inteligenta artificiala care sa invinga oamenii la jocul Go

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Facebook_2482983bCompania Facebook incearca sa rezolve o problema pe care multi cercetatori informaticieni au evitat-o decenii la rand: realizarea unui program de calculator care sa invinga un competitor uman la jocul de strategie Go, scrie The Verge, citand Wired.com, transmite Agerpres.

Jocul de strategie Go, cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani, are un numar de permutari posibile mult mai mare decat jocul de sah. Se joaca pe o tabla cu 19 linii si 19 coloane si piesele (albe si negre) se pozitioneaza numai la intersectia liniilor. Numarul mutarilor posibile face extrem de dificila proiectarea unui sistem care sa vada mutarile in perspectiva pentru a evalua in mod adecvat o mutare buna asa cum poate face creierul uman.

„Suntem aproape siguri ca jucatorii buni de Go ajung la un nivel de intelegere intuitiv al strategiei de joc, bazat pe modele vizuale care ii ajuta sa identifice de la prima vedere configuratiile de piese bune si pe cele gresite”, a declarat seful departamentului tehnologie din cadrul Facebook, Mike Schroepfer.

„Am inclus cateva din tehnicile de baza ale jocului pentru AI (inteligenta artificiala) si i-am atasat un sistem vizual, astfel incat sa folosim modele pe tabla — un sistem de recunoastere vizuala — pentru a stabili care sunt mutarile posibile pe care sistemul le poate face”, a adaugat Mike Schroepfer.

Proiectul celor de la Facebook face parte dintr-un program mai larg de „deep learning” (invatare profunda). Domeniul inteligentei artificiale este bazat pe principiul potrivit caruia copierea modalitatii in care functioneaza creierul uman poate dezvolta capabilitati probabilistice si statistice mult peste capacitatea computerelor moderne. Facebook intentioneaza sa dezvolte tehnicile de invatare profunda pentru o utilizare extinsa in cadrul retelei de socializare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2