Factura la electricitate ar putea creste cu 1-2% de la 1 ianuarie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Pretul reglementat al energiei electrice ar putea creste de la 1 ianuarie 2015 cu 1 – 2%, dupa ce companiile din sector vor cere recunoasterea taxei pe stalp in tarifele finale, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, intr-o conferinta pe teme energetice, scrie Agerpres.

“Toate costurile justificate trebuie recunoscute in tarifele finale. Deocamdata, nicio companie nu a solicitat recunoasterea in tarife a taxei pe stalp, prin urmare nu stim ce impact va avea acest lucru la nivelul consumatorului final. Noi estimam undeva la 1 — 2%’, a spus Havrilet.

Declaratiile depuse pentru impozitul pe constructiile speciale insumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu fata de suma prevazuta in buget, a anuntat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu.

“Ieri (luni — n. r.) aveam o suma declarata de un miliard de lei, in curs de actualizare. Declaratia se depune pentru toata suma anuala, dar se plateste in doua transe. Suma este deja dubla fata de cea prevazuta in buget”, a precizat Manolescu.

Termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat de companii pentru anul 2014 a fost 26 mai, zi in care trebuia platita si prima rata in contul acestui impozit, urmand ca a doua rata sa fie scadenta in 25 septembrie 2014.

La inceputul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.

Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.

Impozitul pe constructii speciale vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care consiliile locale au acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *