Facultatea de Medicina din Cluj, criticata de Televizunea France 2

Reclame home 1
Reclame home 1

Facultatea de Medicina de la Cluj Napoca e criticata in termeni duri de Televiziunea publica franceza, France 2.

Jurnalistii au venit sa afle de ce studentii francezi care invata la Cluj sunt foarte slab pregatiti, in opinia multor medici din Franta. Printr-un comunicat, Universitatea spune un singur lucru: selectia studentilor straini se face in cadrul unei competitii. Nu examen, ci doar pe baza de dosare si contra unei sume de bani. In Franta, insa, doar unul din 10 candidati intra la Medicina, relateaza TVR1.

„Cluj, un oras universitar situat la cateva minute de granita cu Ucraina este noul El Dorado al viitorilor medici si stomatologi francezi”.

Un El Dorado pentru tinerii care nu au reusit sa treaca de examenul de admitere la facultatile din tara lor. Acolo, doar 10 la suta reusesc sa intre, aici, in Romania, sunt insa admisi doar cu un dosar imediat dupa ce si-au luat Bacalaureatul. Taxa unui an scolar este de doar 5.000 de euro si datorita Uniunii Europene diploma este recunoscuta in tot spatiul comunitar.

Fiona Bassino, studenta: „Stiam ca nu pot face fata in anul intai la medicina in Franta, asa ca am preferat sa vin direct in Romania, imediat dupa bacalaureat”.

Reporterii francezi pun la indoiala pregatirea tinerilor. Totul a pornit de la un spital din suburbia pariziana, unde anul trecut 8 absolventi de medicina au fost suspendati pentru incompetenta. Erau 3 stagiari romani si 3 francezi, toti absolvisera la Cluj.

MARIE-ODILE LEMAITRE, spitalul Essone: „Nu stiau valorile pentru anemie, pneumonie, lucruri de baza”.

Reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie sustin ca nu toti rezidentii despre care vorbeste France 2 au absolvit facultatea la Cluj si se declara surprinsi ca imaginea institutiei a fost asociata cu nereusitele acestor tineri.

Intr-un comunicat de presa, UMF Cluj da vina pe concurenta de pe piata serviciilor de educatie: „Acest fapt ar trebui sa determine o crestere a calitatii serviciilor, si nu etichetarea nejustificata a unei universitati ca fiind mai putin performanta”.

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, considera ca scoala romaneasca de medicina este asaltata de studentii straini pentru ca in tara lor de origine locurile sunt limitate.

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu este scoala cu cel mai mare numar de studenti straini din Romania. Sunt peste 2.000 de tineri care provin din 64 de tari, iar programul in limba franceza a fost infiintat acum 17 ani.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole