Fala mare-n straita goala. Mentalitatea rurala a sefilor judetului Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1

copiiMaramuresul nu are aristocratie reala. Nu a mai avut, de la voievozii Dragos si Bogdan, descalecatorii care au pribegit spre plaiurile de peste munti. Perioada imperiala a adus ceva nemesime vorbitoare de limbi straine, dar dupa Marea Unire si Al Doilea Razboi, vremurile au nivelat paturile sociale cu mistria stalinista. Cine nu voia sa ovationeze noua putere prosovietica trebuia sa plece fara agoniseala, iar in castelele si conacele nobiliare confiscate, comunistii au mutat sediile colhozurilor sau primariilor dejiste.

A urmat dictatura idealista a aliantei dintre clasa muncitoare eroica si harnica taranime cooperatista, perioada in care in numele socialismului victorios s-a distrus tot ce era facut de invadatorii imperiali, construindu-se in schimb cotete din beton pentru stupid people.

Aglomeratia din decembrie ’89 a deschis noi oportunitati romanului descurcaret, specie adaptabila si miraculos regenerata dupa iesirea din robie. Fara diaspora revenita in tara (va aduceti aminte sloganele iliesciene: «ce ai facut in ultimii 20 de ani» si… ai mancat salam cu soia?»), dar mai ales fara lideri curati, Romania a pus in locul aristocratiei muncitoresti o oligarhie de parveniti care inca mai supravietuieste si prospera dupa 25 de ani de  spoliere a averii nationale.

In Maramures, liderii de astazi sunt urmasii brigadierilor de sovhozuri comuniste si absolventilor de facultati muncitoresti la seral. Usor scuturati de seismul pseudorevolutionar si cu pantalonii putin patati de spaima decembrista in nuante de galben si maro, beii rosii au devenit baronii albastri, portocalii sau verzi. Specia este recogniscibila dupa lipsa de manière, opulenta  afisata cu nesimtire, fala tipic taraneasca si nesimtirea comportamentala. Suflete mici si murdare in casoace uriase si de prost gust, masini imense de sute de mii de euro, neveste grase si adeseori inculte, tinute ascunse la coafor si spa, plus progenituri iresponsabile, cu degetele lipite de iphone sau tableta. Cu tatii inca ranind balegarul la lampa cu petrol sau seu, beizadelele au Mercedes S Classe, ceas Patek Philippe sau Cartier si tupeu cat Baiazid Ildirim.

Acestia sunt conducatorii de azi, iar ceilalti sunt urmasii lor, cei care cu siguranta ne vor conduce maine, daca nu dupa reteta kimirseniana, atunci sigur dupa legile potrivit carora banul este stapan absolut.

Priviti in jur si analizati-i om cu om. Daca exista vreo exceptie, sigur este absolut intamplatoare, rod al hazardului cosmic. Ascultati-le exprimarea, retorica bolovanoasa de prima generatie incaltata, needucata si agramata, priviti-le tinuta de bocotan ajuns, care umbla cu sumanul desfacut (sacoul Armani) peste chimirul lat si vizibil (burdihanul de mancator de slanina), afisand o calcatura grea si rara pana se aburca in caruta trainica.

Ei grohaie, trag vanturi, scuipa in zloata si se sterg la nas cu maneca, asemenea stramosilor pacurari mult mai simtiti, care coborau din munti de doua ori pe an. Prezenta lor genereaza admiratie intre fatucele si femeiustile care vor a se capatui prin darurile trupesti si nu prin minte sau munca, printre flamandocii stropitori de cerneala care viseaza sa schimbe mamaliga pe un codru de pita si in odraslele tembele care sparg  sute de mii de euro prin scoli straine, fara a invata nimic cu mintea lor de lepidoptere.

De ce am scris aceast ditiramba violenta impotriva fauneli politico-administrative? Pentru ca m-a infuriat stirea ca onor Consliul Judetean aloca 400.000 lei pentru stadionul de rugby. Ar putea spune unii ca 100.000 euro e nimic, ca atat sparge boier Matei intr-un concediu in Dubai, dar va reamintesc ca drumurile din zona Lapus sunt sparte, in zona Codru pisalaul curge pe ulita, chiorenii se spala tot in ciupa, iar borsenii aleg refugiu tot spatele carciumii de badog din centru. De banii aia se putea repara acoperisul la 10 scoli, amenaja si dota 20 de gradinitele rurale cu bai sau construi cel putin 100 de fose septice, sa nu miroase Maramuresul a balegar si purin de la vama Petea.

Iar daca Matei vrea bani pentru stadionul de rugby, sa mareasca tarifele la tractirul si carciuma personala si sa-si vanda jeepul. Cred ca nu e momentul sa arucam dinarii pe mofturi obeze si propagandistice. Vorba batului cel batran din Asuaj… ce-i trebuie chelului tichie de margaritar sau, cum spun morosenii de peste deal… fala mare-n straita goala.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2