Fapte penale la un magazin Profi din Baia Mare. Vinovatii ridica din umeri. Politia locala tace malc

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

profi baia mare str barajuluiTrei magazine Profi din Baia Mare functioneaza in afara legii. Acestea nu au autorizatie de construire. Mai mult, in cazul supermarketului situat pe str. Barajului, vorbim de fapte penale. Conform legii, realizarea de “lucrari de construire […] privind retelele si dotarile tehnico edilitare, bransamente si racorduri la retelele de utilitati” constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda (Legea 50/1991, art. 3 si art. 24).

La magazinul mentionat exista astfel de lucrari pentru alimentarea cu energie electrica si apa. In ceea ce priveste curentul electric, initial, societatea Profi Rom Food a primit doar aprobare provizorie. “Au solicitat alimentare de la reteaua stradala. Au prezentat certificat de urbanism si le-am aprobat provizoriu, pe un an. A fost suficient certificatul de urbanism”, afirma Doru Lese, inginer sef in cadrul SC Electrica.

Pana aici, toate in regula. Insa dupa finalizarea lucrarilor si deschiderea magazinului in luna iunie 2015, Profi continua sa se alimenteze din reteaua publica. Numai ca puterea este prea mica. Astfel au realizat un post de transformare care sa ii asigure necesarul de curent.

“Momentan, noi furnizam 30 kV, iar ei au nevoie de 75 kV. Astfel ca, pe cheltuiala proprie, au construit o statie PTAB (post transformare in anvelopa de beton). Dar nu le-am dat voie sa functioneze, pana nu au autorizatie de construire”, mai spune Doru Lese.

Deci, constructia postului de transformare exista, insa a fost realizata fara autorizatie de construire, inscriindu-se astfel in cadrul faptelor penale amintite mai sus.

Insa nimeni nu isi asuma responsabilitatea lucrarilor, desi in cazul acesta sunt implicate trei firme: Profi Rom Food (beneficiar), Ulidan (constructor) si Electrics (retele electrice).

Remus Teaca, administratorul firmei ULIDAN din Bihor, firma care a executat lucrarea, spune ca nu e treaba sa sa verifice daca exista autorizatie de construire. “Intrebati beneficiarul, ce treaba am eu? Nu ma mai deranjati cu astfel de lucruri”, ne-a transmis Teaca.

Beneficiarul este la randul sau lipsit de reactie. Conducerea Profi Rom Food refuza sa comenteze situatia.

Aceeasi lipsa de reactie persista si din partea Politiei Locale, celebrul Gheorghe Perian, cel care conduce o trupa de subalterni platiti degeaba, ne indica mereu spre primarul Chereches, acesta din urma refuzand a ne raspunde apelurilor adresate.

Infractiunile in cazul Profi nu se opresc aici. Vom reveni.

Ciprian DRAGOS
Trei magazine Profi, deschise fara autorizatie de construire, cu complicitatea Primariei

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

6 Comments

 1. Ioan

  „Celebrul” Perian de ce nu raspunde in fata legii !
  Ce fac domnii procurori ? Alo , Parchetul !
  Dar Primarul ?…sunt cumva pe-o mana ?…cam asta se intelege prin lipsa ferma de atitudine !

  Reply
 2. Ferneziu

  Autorizarea privind accesul auto in parcarea Profi Ferneziu , nu trebuia sa contina si un punct de vedere al celor de la Circulatie ? Nu de alta , dar vizibilitatea ,datorita faptului ca drumul in zona este in rampa si in curba, este foarte mica…iar pericolul de accidente foarte mare… Este o infractiune …se pare constructia fara autorizare in astfel de situatii !
  Nu era mai bine ca accesul sa se faca din strada Fabricii,i tocmai pentru a rezolva aceasta problema ?
  Exista o astfel de autorizare ?
  In continuare exista un pericol mare de a se produce accidente grave , dar nu se ia nici o masura !!!
  Problemele , cred, sunt mai mari decat par la Prima vedere !
  Cat au pierdut comerciantii din zona prin deschiderea acestui supermarket inainte de obtinerea autorizatiilor necesare…si aceasta este o mare intrebare ! Au fost accidente in zona de la inceperea construirii supermarketului fara autorizare ?
  Cine trebuia sa ia primele masuri pentru oprirea constructiei , pana la obtinerea actelor necesare ?
  Problemele sunt foarte GRAVE !
  Rugam organele in drept sa faca rapid investigatiile necesare in acest caz si luarea masurilor ce se impun !pentru limitarea pagubelor !

  Reply
 3. Dorel

  Atributii Politia Locala:

  „Art. 8
  In domeniul disciplinei in constructii si al afisajului stradal, politia locala are urmatoarele atributii:
  a) efectueaza controale pentru identificarea lucrarilor de constructii executate fara autorizatie de construire sau desfiintare, dupa caz, inclusiv a constructiilor cu caracter provizoriu;
  b) efectueaza controale pentru identificarea persoanelor care nu respecta autorizatia de executare a lucrarilor de reparatii ale partii carosabile si pietonale;
  c) verifica respectarea normelor legale privind afisajul publicitar, afisajul electoral si orice alta forma de afisaj/reclama, inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfasurare a activitatii economice;
  d) participa la actiunile de demolare/ dezmembrare/ dinamitare a constructiilor efectuate fara autorizatie pe domeniul public sau privat al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori pe spatii aflate in administrarea autoritatilor administratiei publice locale sau a altor institutii/servicii publice de interes local, prin asigurarea protectiei perimetrului si a libertatii de actiune a personalului care participa la aceste operatiuni specifice;
  e) constata, dupa caz, conform atributiilor stabilite prin lege, contraventiile privind disciplina in domeniul autorizarii executarii lucrarilor in constructii si inainteaza procesele-verbale de constatare a contraventiilor, in vederea aplicarii sanctiunii, sefului compartimentului de specialitate care coordoneaza activitatea de amenajare a teritoriului si de urbanism sau, dupa caz, presedintelui consiliului judetean, primarului unitatii administrativ-teritoriale ori al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza de competenta s-a savarsit contraventia sau persoanei imputernicite de acestia. „

  Reply
 4. paul

  Felicitari pentru curajul de a deschide un supermagazin in acel loc..
  Din punctul meu de vedere este cel mai HOROR punct de lucru
  Nici cadou nu as accepta acel magazin.

  Reply
 5. MARIAN

  Jenant si inadmisibil ce se intimpla acolo.
  Tiganii fac ce vor in acel magazin.
  Nu cred ca nimeni nu vede si nu ia atitudine ,nu cred ca cumparatorul de buna credinta nu este protejat in incinta .
  Le plang de mila angajatilor vizavi de ce vad si suporta acolo…
  Omul de ordine,depasit si inutil..Oricum daca ar vrea sa intervina ar fi batut de tigani.
  Ultima data cand mai intru acolo…Imi pare rau

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2