In februarie s-au aniversat 50 de ani de la reorganizarea administrativ-teritoriala a Maramuresului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inainte de a intra in ordinea de zi a ultimei sedinte ordinare a Consiliului Judetean Maramures, seful administratiei judetene, Gabriel Zetea a dorit sa sublinieze faptul ca, in acest an aniversam 50 de ani de la infiintarea actualului judet Maramures.

”La data de 17 februarie 1968 au fost publicate si au intrat in vigoare Legea 2/1968 privind organizarea administrativ-teritoriala si Legea nr. 3 privind asigurarea conducerii locale de stat in unitatile administrativ-teritoriale pana la alegerea consiliilor locale.

Potrivit celui de-al doilea act normativ, la data intrarii in vigoare a legii, activitatea sfaturilor populare regionale, precum si a comitetelor executive ale acestora a incetat, urmand ca deputatii sfaturilor populare regionale si raionale sa alcatuiasca consiliile populare judetene provizorii si sa constituie comitetele executive provizorii pana la noile alegeri.

In acest cadru, la data de 19 februarie 1968, deputatii din fostul sfat popular regional Maramures si cei din fostele sfaturi populare raionale s-au intrunit in prima sesiune a Consiliului popular judetean provizoriu, convocata de drept in temeiul legii. Data de 19 februarie 1968 poate fi considerata data de nastere a judetului Maramures in actuala sa configuratie, diferit substantial ca teritoriu de judetul cu aceeasi denumire existent pana la reforma administrativ-teritoriala din 1950”, a aratat presedintele Consiliului Judetean.

Judetul Maramures s-a constituit din fostele raioane Baia Mare, Sighet, Viseu, Targu Lapus si partial fostul raion Cehu Silvaniei. Potrivit vechii organizari administrativ-teritoriale, la data infiintarii judetul era constituit din patru orase -Baia Mare, Sighet, Baia Sprie, Viseu de Sus- si din 83 de comune.

Conform datelor de la ultimul recensamant al populatiei anterior reorganizarii (1966), populatia era de 427.645 de locuitori. Autoritatile publice ale fostelor regiuni si raioane si-au incetat activitatea si, odata cu aceasta, respectivele unitati administrativ – teritoriale s-au desfiintat la data intrarii in vigoare a Legii 3/ 1968, iar orasele si comunele existente la acea data si-au continuat activitatea pana la publicarea si intrarea in vigoare a anexelor Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativ – teritoriala a R.S.R. Desi Legea 2/1968 a fost publicata si a intrat in vigoare la 17 februarie 1968, delimitarea unitatilor administrative si publicarea anexelor corespunzatoare fiecarui judet s-a realizat abia la 20 decembrie 1968.

In baza noii organizari administrativ-teritoriale, judetul Maramures era format din 69 de unitati administrativ-teritoriale care cuprindea doua municipii (Baia Mare si Sighetu Marmatiei), cinci orase (Baia Sprie, Borsa, Cavnic, Targu Lapus si Viseu de Sus) si 62 de comune.

In decursul celor 50 de ani de la reorganizarea administrativ-teritoriala, atat numarul cat si nivelul de organizare a unitatilor administrativ-teritoriale s-a modificat prin mai multe legi. Un numar de sase comune au trecut in categoria oraselor (Dragomiresti, Salistea de Sus, Seini, Somcuta Mare, Tautii Magheraus si Ulmeni), au fost infiintate un numar de sapte comune noi (Coas, Coltau, Gardani, Grosii Tiblesului, Oncesti, Poienile Izei, Sieu) si un sat, Salta.

In prezent, judetul Maramures are in componenta sa un numar de 76 de unitati administrativ-teritoriale, respectiv doua municipii -Baia Mare si Sighetu Marmatiei-, 11 orase –Baia Sprie, Borsa, Cavnic, Dragomiresti, Salistea de Sus, Seini, Somcuta Mare, Targu Lapus, Tautii Magheraus, Ulmeni, Viseu de Sus- si 63 de comune.

Desfiintarea regiunilor si raioanelor ca unitati administrativ-teritoriale si reinfiintarea judetelor a insemnat renuntarea la sistemele importante de organizare a teritoriului din fosta Uniune Sovietica si revenirea la organizarea traditionala a teritoriului Romaniei, existenta pana in 1950.

”In cei 50 de ani, judetul Maramures a devenit o unitate administrativ-teritoriala functionala, unitara, cu o identitate bine conturata, asigurand dezvoltarea echilibrata a teritoriului sau si a tuturor localitatilor. S-a realizat conectivitatea unitatilor administrativ-teritoriale cu resedinta de judet si au fost dezvoltate si promovate programe si proiecte vizand abordarea judeteana sau zonala a asigurarii serviciilor publice pentru locuitorii judetului, cu prioritate cele privind reteaua de drumuri, serviciile alimentare cu apa si canalizare, gestionarea deseurilor municipale, distributia de energie electrica si gaze naturale.

La jubileul infiintarii judetului se poate spune ca, aici mai mult decat in alte locuri, s-a conturat identitatea de maramuresean pentru toti locuitorii sai, fie ei din Tara Lapusului, din Maramuresul Voievodal, din Tara Codrului sau a Chioarului, identitate pe care si-o afirma cu mandrie si care este recunoscuta atat in plan national, cat si international. Cred ca si in perspectiva viitoarelor discutii legate de reorganizarile administrativ-teritoriale, atunci cand vorbim despre regionalizare, judetul Maramures isi doreste, in continuare, sa-si pastreze identitatea.

Chiar daca vom discuta despre un nou nivel al administratiei publice locale la nivel de regiuni, judetul Maramures trebuie sa ramana, in continuare, de sine statator, iar eu, ca presedinte, si cred ca si celelalte grupuri politice, vom milita pentru acest lucru. Este important pentru noi sa ne mandrim cu acest judet in continuare si sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a-l dezvolta”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2