Femeile, liantul secret care uneste grupurile de oameni inteligenti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

facebook-laptopO serie de cercetari efectuate a dus la o concluzie neasteptata: barbatii inteligenti tind sa se grupeze la nivel social in jurul femeilor inteligente. Astfel iau nastere grupurile si micile comunitati de oameni destepti, grupuri considerate a fi elitiste de catre oamenii care nu acced in ele.

Potrivit conceptului de „inteligenta per general”, oamenii care sunt calificati intelectual intr-un domeniu pot ajunge usor sa fie la fel de capabili intelectual si in alte domenii de activitate.

Aceasta teorie era considerata de multi oameni de stiinta drept unul radical, in anul 1904, cand Cherles Spearman a propus teoria „Factorului G”. Insa in prezent, aceasta teorie se numara printre cele mai des intalnite in vastul domeniu al psihologiei moderne.

Astazi, economia americana este o afacere uriasa care are loc indeosebi in biorurile marilor firme si corporatii internationale. Motiv pentru care marile companii sunt interesate in special de identificarea si promovarea grupurilor de oameni inteligenti, nu neaparat a indivizilor creativi si destepti.

O echipa de cercetatori din cadrul MIT a studiat aceste fenomene sociale si a descoperit ca la fel cum unii indivizi sunt mai inteligenti decat altii, la fel si unele grupuri sau echipe de oameni sunt mai inteligente decat altele, mai ales cand vine vorba de indeplinirea unor sarcini si obiective. In cele doua studii efectuate se cercetatorii americani au fost implicati 699 de oameni care au lucrat in grupuri mici, de 2-5 persoane.

Conform primelor rezultate, factorul „c”, care desemna inteligenta generala, colectiva, nu era strans legat cu inteligenta comuna a tuturor membrilor fiecarui grup, ci era corelat cu distribuirea in mod egal a conversatiilor importante si nu in ultimul rand cu proportia femeilor din toate grupurile.

Cercetatorii au constatat prin intermediul studiilor si experimentelor ca femeile pot sa-si „citeasca” mult mai bine interlocutorii decat barbatii si pot de asemenea sa intuiasca mult mai bine starile sufletesti ale acestora. In al doilea rand, relationarile dintre coechipierii inteligenti si grupurile inteligente se complica din cauza problemelor pentru a caror rezolvare este neceasara prezenta unei singure perosoane.

Daca se cere unei echipe formata din oameni sa rezolve probleme de calcul diferential si niciunul dintre ei nu se pricepe la genul acesta de calcule matematice, este foarte putin probabil ca acestia sa o rezolve pe cale emotional-afectiva. Insa, daca problema poate fi rezolvata de un singur individ cu afinitati matematice, dar care poate fi stimulat emotional de membri grupului, atunci grupul este de-a dreptul imbatabil.

Cu alte cuvinte, la nivel macro, EQ este mai important decat IQ. Studiul a mai scos al iveala si alte detalii interesante. Anume ca Internetul duce la distrugerea abilitatilor innascute ale oamenilor, ucide inteligenta emotionala si transforma oamenii in roboti.

Apoi, relatia istorica dintre educatie, pregatire si invatatura si castigul salarial era una simpla: cei care invata mai mult vor castiga mai multi bani. Cum raportul femeilor cu titluri universitare si cursuri absolvite este in continua crestere, in viitor este foarte probabil ca cele mai bine platite slujbe sa fie ocupate de femei.

In confruntarea directa cu barbatii pe piata locurilor de munca, femeile au doua mari avantaje: dorinta sporita de a invata, plus tendinta de a absolvi cat mai multe cursuri si specializari, plus capacitatea emotional-afectiva mai mare decat a barbatilor, calitate care le face sa coalizeze in jurul lor grupuri de persoane inteligente.

The Atlantic

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2