Femeile prezinta un risc mai mare de atac cerebral decat barbatii

Femeile de toate varstele prezinta un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) decat barbatii si ar trebui sa-si monitorizeze in mod regulat tensiunea arteriala, potrivit noilor recomandari ale Asociatiei americane pentru sanatatea inimii (AHA), publicate joi, relateaza AFP citata de Agerpres.

De asemenea, femeile prezinta mai multi factori de risc care favorizeaza atacurile cerebrale, precum migrenele, depresia, diabetul si aritmia cardiaca, releva AHA.

Accidentele vasculare cerebrale sunt a treia cauza a deceselor la femei, dupa bolile cardiace si cancer. La barbati, AVC reprezinta a cincea cauza a deceselor.

Femeile prezinta riscuri specifice legate de sarcina si utilizarea de hormoni precum pilula contraceptiva, subliniaza Cheryl Bushnell, profesor de neurologie la Centrul Medical Wake Forest din Winston-Salem (Carolina de Nord), sefa grupului de experti care a elaborat aceste recomandari, publicate in revista medicala Stroke.

Noile recomandari insista pe importanta monitorizarii tensiunii arteriale in mod regulat, mai ales in randul femeilor tinere, inainte de a lua pastile contraceptive sau de a incepe o sarcina.

Simptomele unui accident vascular cerebral la femei sunt similare celor de la barbati: o senzatie brusca de amorteala sau de slabiciune a bratelor, confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti, tulburari de vedere sau de mers.

Insa, conform autorilor ghidului, simptomele unui atac cerebral la femei pot fi mai subtile decat la barbati. Femeile sunt mai inclinate sa prezinte dificultati de exprimare sau de constientizare a mediului inconjurator, avertizeaza expertii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1