Fenomenul de albire a recifelor de corali prezinta semne de atenuare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fenomenul de albire a recifelor de corali de pe plan mondial pare sa se atenueze dupa un episod accentuat care a durat trei ani – cel mai lung de dupa anii 1980 – au anuntat luni reprezentantii National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Previziunile NOAA arata ca albirea coralilor nu se mai produce in trei dintre bazinele oceanice majore, Atlantic, Pacific si Indian, fapt care sugereaza probabil sfarsitul acestui fenomen distrugator pentru ecosistemul marin mondial, fragil si vital pentru viata de pe Terra.

Oamenii de stiinta vor monitoriza cu mare atentie temperaturile de la suprafata oceanelor si albirea coralilor pe durata urmatoarelor sase luni, pentru a confirma sfarsitul acestui ciclu, despre care NOAA a anuntat ca a inceput in 2015.

Previziunile referitoare la albirea coralilor stabilite de agentia americana pentru urmatoarele patru luni evidentiaza anumite riscuri pentru recifele din Florida si din Marea Caraibilor pana la sfarsitul verii 2017.

Din 2015, toate recifele coraliene tropicale de pe Terra au trait in ape ce aveau o temperatura peste media normala si peste 70% dintre ele au suferit din cauza acestei incalziri suficient de mult timp pentru a fi afectate de fenomenul de albire.

„Aceasta incalzire la nivel planetar a fost mai severa, mai lunga si mai extinsa si, poate, cea mai devastatoare observata vreodata”, a spus Mark Eakin, coordonatorul programului de la NASA insarcinat cu monitorizarea acestor ecosisteme.

Fenomenul de albire se produce atunci cand coralii, deranjati de cresterea temperaturii, expulzeaza algele microscopice cu care traiesc in simbioza, denumite zooxantele.

Ele furnizeaza coralilor hrana de care acestia au nevoie, dar si culoarea scheletului din calcar al acestora.

Daca zooxantelele nu revin in tesutul coralian, coralul moare.

Recifele coraliene americane au fost deosebit de afectate in ultimii doi ani de albire severa, in Florida si Hawad. Fenomenul s-a manifestat in ultimii trei ani in insulele Marianelor si in ultimii patru ani in Guam.

La inceputul anului 2017, cresterea temperaturii apei a provocat o albire importanta in Marea Bariera din Australia, pentru al doilea an consecutiv, si in insulele Samoa americane, profund afectate la inceputul anului 2015.

NOAA a dezvaluit, de asemenea, ca in anumite regiuni, recifele coraliene nu au suferit de albire, in pofida incalzirii apei.

Oamenii de stiinta examineaza acele zone pentru a afla daca rezistenta in fata fenomenului de albire se datoreaza unor trasaturi specifice ale acelor corali sau mediului in care ei traiesc.

Prima albire la scala planetara s-a produs in 1998 in momentul in care curentul ecuatorial cald din Pacific, El Nino, a fost deosebit de intens. Un al doilea episod a fost observat in 2010.

Desi coralii pot sa supravietuiasca si sa se regenereze dupa o albire moderata, fenomenul, dupa un episod sever si prelungit, devine fatal pentru aceste organisme marine.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole