Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza secetei vor primi despagubiri 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

secetaFermierii care au inregistrat pierderi din cauza secetei la culturile insamantate in primavara vor primi despagubiri de la bugetul de stat, dar numai dupa ce vor fi finalizate evaluarile facute de comisiile constituite pe langa prefecturi, a declarat luni ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul discutiilor cu fermierii, scrie Agerpres.

‘Vom incerca sa identificam pierderile pe fiecare fermier in parte si pe suprafetele respective sa intervenim cu despagubiri in limita permisa de bugetul de stat. Concret, pentru fermierii mici si care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata vom interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara in functie de resursele pe care le primim sa si acordam aceste despagubiri in 2015’, a adaugat ministrul Agriculturii.

In ceea ce priveste despagubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat ca trebuie notificata Comisia Europeana deoarece valoarea despagubirilor este ceva mai mare.

‘Pentru fermierii mari, pentru ca valoarea despagubirilor este ceva mai mare, trebuie sa notificam Comisia Europeana dupa ce vom incheia statistica la care lucram cu acele comisii. Estimam ca raspunsul Comisiei va veni in cateva luni de zile si imediat vom acorda, cel mai probabil la inceputul lui 2016. De asemenea, lucram si la documentele pregatitoare pentru a solicita si CE un ajutor, cu speranta ca il vom si primi, daca nu, exista deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire’, a adaugat ministrul.

Șeful MADR a precizat ca, in prezent, exista o evaluare partiala a culturilor afectate de seceta realizata de comisiile inspectoratelor pentru situatii de urgenta, insa ea va fi facuta publica abia dupa ce se va finaliza recoltatul si se va sti exact ce pierderi de productie s-au inregistrat pe fiecare cultura.

‘Am primit evaluarea de la majoritatea judetelor dar nu este finalul, acesta va fi odata cu incheierea campaniei de recoltat, dar culturile cele mai afectate sunt in special cele de primavara, respectiv porumbul si floarea soarelui”, a spus Constantin.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *