Fermierii pot depune Cererile Unice de Plata pentru 2020 in perioada 2 martie – 15 mai

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fermierii pot depune Cererile Unice de Plata pentru 2020 la centrele judetene/locale APIA si cel al Municipiului Bucuresti, in perioada 2 martie – 15 mai 2020, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) care a lansat, miercuri, campania de informare in acest, transmite AGERPRES.

La APIA se va depune o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca fermierii utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete, se mentioneaza in comunicatul institutiei.

Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli.

Ca scheme de plati, fermierii pot aplica la schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri sau schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic.

Printre masurile compensatorii de dezvoltare rurala finantate prin APIA se numara Masura 10 – Agro-mediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica, Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (PNDR 2014-2020).

Ajutoarele nationale tranzitorii se acorda in sectorul vegetal si zootehnic.

In campania de finantare pentru 2020, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/, mentioneaza APIA. Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA-Online se face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plata, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Acelasi principiu se aplica si pentru crescatorii de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plata/masurilor de dezvoltare rurala/ ajutoarelor nationale fermierii trebuie sa depuna anual, la APIA, Cererea Unica de Plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale in vigoare.

In cazul Masurilor 10 si 11, fermierii trebuie sa respecte si cerintele specifice pachetelor solicitate la plata si cerintele de baza conform Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Informatii privind zonele eligibile pentru Masura 10, Masura 11 si Masura 13 se regasesc in PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA.

Pentru a beneficia de subventii, solicitantii (indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice) trebuie sa prezinte documentele privind utilizarea terenului conform art.5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificari si completari.

Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile la data depunerii cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz.

Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii aferente Campaniei 2020 trebuie sa respecte normele de eco-conditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu si Cerintele Legale in Materie de Gestionare, pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.

Informatiile detaliate pentru accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu UAT eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, pot fi consultate la centrele judetene/locale ale APIA si pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.

Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor in campania 2020, institutia solicita fermierilor sa se prezinte la data si ora la care sunt programati, conform invitatiei primite.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2