Crescatorii de animale solicita interventia autoritatilor in contextul in care produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani insa ajung la consumator cu preturi foarte mari, informeaza AGERPRES.
„In ultimele 60 de zile, pretul carnii de porc a scazut cu circa 30% la poarta fermei. Astazi fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret! Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20% in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil, dar cu tendinte de scadere. Pentru sectorul de productie oua, cererea este foarte mare, dar preturile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, in timp ce laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator”, sustin reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
Acestia afirma ca „jocurile” pe care le fac marile lanturi de magazine vor duce la scaderea consumului si la agravarea problemelor fermierilor. In prezent, pretul pentru kilogramul de carne stabilit de producator este mai scazut decat cel din aceeasi perioada a anului 2016.
„Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi, mai departe, acestea ajung la consumatori cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie!”, a declarat Mary-Eugenia Pana, presedinte ACEBOP.
Potrivit ACEBOP, marile lanturi de magazine, care fac parte din mari corporatii internationale, au de multe ori practici comerciale indreptate impotriva consumatorului roman, iar scopul este unul singur: „maximizarea profiturilor”.
„Am sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza situatia pe care am gasit-o in piata in aceasta perioada, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la oua, lapte, produse din lapte — si aici vorbim in special de unt, intrucat din analizele pe care le-am facut am constatat ca nu sunt motive obiective care sa determine cresterea de preturi. Cerem sprijinul Consiliului Concurentei pentru a vedea daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresa oficiala catre Consiliul Concurentei in care solicita institutiei sa analizeze scumpirea alimentelor”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Acesta sustine ca „a luat la pas” in aceasta perioada mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat „anomalii si lucruri de neinteles”, in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri.
„Am mers in piete si in magazine si am vazut care sunt preturile la raft. Ne-am dus la producatori ca sa vedem care sunt costurile de productie si daca in costuri au aparut modificari, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de productie si am constatat ca nu exista. Poate doar acele mici modificari care apar in fiecare an, cand temperaturile scad, dar care nu justifica scumpirile din piata. De aceea am solicitat Autoritatii de Concurenta sa faca o analiza, pentru a vedea daca nu sunt alte cauze, intrucat Ministerul Agriculturii nu are instrumente si nici prevederi legale pentru a interveni pe piata. Este o preocupare a mea, pentru a descifra cauzele scumpirii alimentelor, in conditiile in care nu sunt cresteri pe costurile de productie. De exemplu, carnea de porc a scazut la producatori, iar la raft creste. Oul pleaca de la producator cu 36 de bani si ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situatie similara. Sunt anomalii si lucruri de neinteles”, a explicat ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in primele 10 luni, facturile la energia electrica au crescut cu peste 7%, la energia termica cu circa 3%, iar gazele s-au scumpit cu aproape 2%. Toate cresterile de preturi de anul acesta se vad in inflatia anuala care a ajuns la 2,6% in octombrie.