Fermierii vor primi gratuit si anul acesta apa pentru irigat

Reclame home 1
Reclame home 1

Fermierii vor primi gratuit si anul acesta apa pentru irigat, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, adaugand ca apa a fost introdusa deja pe canale cu o luna mai devreme decat anul trecut, iar pana in prezent au fost irigate 26.000 de hectare, informeaza AGERPRES.

„In prezent avem programul de sustine gratuita sau de pompare fara sa plateasca ceva fermierul, cu alte cuvinte ducem apa gratuit la statii de punere sub presiune. Este pentru prima data in Romania cand a trebuit sa dam apa pe data 14 aprilie. S-a intamplat la Sistemul Nicoresti-Tecuci pentru ca nu puteam sa plantam din cauza lipsei de umiditate. Acum avem puse in functiune toate statiile unde fermierii au solicitat apa, iar pana la aceasta data sunt peste o mie de kilometri de canal plin cu apa si se iriga. Avem irigate pana acum 26.000 de hectare.

Anul trecut am inceput pe 15 mai sa introducem apa pe canale, iar anul acesta pe 14 aprilie. De ce atat de devreme? Pentru ca fenomenele climatice din acest an au fost cu totul si cu totul diferite fata de alti ani si vor fi diferite in continuare pentru ca schimbarile climatice sunt o realitate”, a precizat Daea, intr-o conferinta de presa.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca in anumite zone a trebuit scoasa apa in exces de pe culturile agricole iar ANIF a lucrat cu 380 de agregate.

„Unele lucreaza si acum pentru eliminarea apei in exces de pe culturile agricole. Paradoxal, astazi, in Romania, se lucreaza si cu pompe la irigat si cu agregate de pompare la desecari. In camp, in general in partea de sud a tarii, sunt si acum balti in anumite locuri, iar la cativa pasi, nu metri, plantele sufera din cauza apei. Pentru noi nu a fost iarna s-a lucrat efectiv in statiile de irigare, in ateliere pentru a face agregate si a construi mecanisme. Am stat si in camp ca sa curatam canalele prin dragare”, a adaugat seful de la Agricultura.

Potrivit sursei citate, in anul 2016 suprafata contractata la irigat a fost de 346.000 de hectare, dupa numai un an a depasit 825.000 hectare, iar impreuna cu suprafetele pentru irigare sezoniera se va ajunge la un milion de hectare.

„Suntem pregatiti in acest an sa dam apa, iar sistemul sa functioneze pentru 1,2 milioane hectare. Sunt 27 de sisteme, iar acestea nu au functionat in ultimii 20 de ani. Vor functiona toate in acest an. (…) Este un santier Romania in irigatii. O prima satisfactie, dupa foarte multi ani, este ca anul acesta vom iriga din Canalul Siret-Baragan. Va vom chema la timp si va vom arata ce am putut face”, a mai spus Daea.

Ministrul si-a exprimat inca o data dezamagirea fata de preocuparea multor romani de a distruge totul dupa anul 1989, cu trei scule pe care le aveau: barosul, bonfaierul si toporul.

„In acest an s-a putut constata in diferite zone ale tarii cat ne este de folositor sistemul de irigatii al tarii si cat de mult regretam ca ani de zile, din 1989 incoace, preocuparea noastra a fost, din nefericire, a distruge si nu a construi, a darama si nu a cladi. Am spus-o si o regret ca dupa 1989 multi dintre romanii nostri aveau trei scule: barosul, bonfaierul si toporul sau securea. Cu barosul se dadea in zid si se luau caramizi, se dezlipeau dale de pe canalele de irigatii si se duceau acasa.

Cu bonfaierul sau flexul se taia fierul sa-l puna pe umar si sa-l duca acasa. Daca facem o statistica, am exportat mai mult fier vechi decat cereale. Si cu toporul sau securea, daca era un pom in picioare: sa-l dam jos ca ne face umbra! Intr-un cuvant am distrus ceea ce s-a construit de noi si de altii si acum spun ca suntem condamnati sa refacem ceea ce am construit, pentru ca acest obiectiv de investitii este atat de necesar tarii incat nu ne putem permite sa intarziem nici macar o zi sau o ora in refacerea sistemului de irigatii”, a mai spus Daea.

Ministrul a adaugat ca in paralel se concretizeaza si partea de investitii in sistemele secundare de irigatii, anuntand ca pe masura 4.3 din PNDR 2014 -2020 este disponibila o suma de 435 de milioane de euro de la Uniunea Europeana.

Potrivit datelor MADR, in anul 2018 se vor aloca 26,5 milioane de euro pentru refacerea si reconstructia sistemului national de irigatii din miliardul de euro prevazut in buget pana la finele lui 2020.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole