Festivalul International de Jazz & blues, NORTH WEST FEST, la a treia editie. Vezi programul (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

North West Fest reprezinta o puternica dorinta de a schimba oamenii si orasul, de a promova jazz-ul si blues-ul, de a pune bazele unui climat de toleranta, intelegere si multiculturalitate si de a construi un eveniment cultural prestigios pentru municipiul Baia Mare.

In perioada 7 – 9 septembrie 2018 la Baia Mare, in Piata Cetatii se va desfasura a 3-a editie a Festivalului International de Jazz & blues, NORTH WEST FEST unde vor fi prezenti artisti de mare tinuta, personalitati ale jazzului din Polonia, Romania si Ungaria, apreciati de publicul intern si international.

Programul festivalului international de jazz & blues, NORTH WEST FEST, editia a 3-a:

Vineri 7 septembrie (Piata Cetatii)

20.00 JazzyBIT  (Romania)

21.00 Beata Przybytek  (Polonia)

Sambata  8 septembrie (Piata Cetatii)

20.00 Mario & Teacher

21.00 Duo Harry Tavitian – Cserey Csaba (Romania, Ungaria)

Duminica:  9 septembrie (Piata Cetatii)

20.00 Straight From The Bottle (Romania)

21.00 A.G Weinberger Band (Ungaria)

EVENIMENTE CONEXE

* A.G Weinberger Band – Workshop si lansare album ReBorn –  duminica 9 septembrie 2018 la Colonia Pictorilor, str. Victoriei, nr.21

PARTICPANTI:

JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) si Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activeaza din 2012 si ofera o combinatie energica de jazz si rock, presarata pe alocuri cu blues, latin si funk. Grupul isi descrie stilul ca fiind “loud jazz”. Suna ca si cum Hiromi ar canta cu Snarky Puppy, dar in trio. All About Jazz compara JazzyBIT cu Esbjörn Svensson Trio: “JazzyBIT aminteste de Esbjörn Svensson Trio, dar adauga o atitudine rock armoniilor vibrante presarate cu melodii vioaie. De asemenea, se evidentiaza prin ritmurile funky, stransa legatura artistica intre cei trei, dar si aranjamentele muzicale remarcabile.”. In 2014 trupa lanseaza albumul de debut “Touch the Sky“, urmat de albumul “Horizon” in 2016.

Trupa desfasoara o bogata activitate concertistica, numarand aproape 200 de concerte in primii 6 ani de activitate. Pana in prezent, JazzyBIT a concertat in 9 tari, pe 2 continente, participand la cateva dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume (Jarasum International Jazz Festival in Coreea de Sud, Vilnius Mama Jazz Festival in Lituania sau Belgrade Jazz Festival in Serbia), dar si in cateva dintre cele mai renumite cluburi de jazz din Europa (Reduta Jazz Club in Praga, Sunset Sunside in Paris, sau Budapest Jazz Club). Pe langa circuitul jazz, trupa a cantat si in cadrul unor festivaluri cu muzica de mai multe genuri, precum festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din Romania, dar si in cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din Bucuresti.

AG Weinberger revine la formula de band de data aceasta insa cu o noua dimensiune componistica si intr-o maniera stilistica diferita, reunind in repertoriul sau piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite, adunate intr-un concert de colectie, adevarate bijuterii muzicale pe care in Romania doar AG Weinberger le canta.

Noua formula de band recreaza in stil propriu un univers muzical de inalta tinuta,  piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker sau selectia din compozitiile proprii sunt redimensionate si filtrate muzical de catre AG Weinberger in cel mai firesc spirit al libertatii de creatie, muzica sa emanand aceeasi sensibilitate si aceeasi amprenta solara universului muzical abordat.

Considerat de catre critici Mr. Blues al Romaniei, si de catre legendarul B.B. King “un  chitarist carismatic de cea mai inalta clasa”, AG Weinberger este singurul artist de  blues si jazz din Romania selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile  Grammy, decorat cu Ordinul Cultural in grad de Cavaler. El isi continua misiunea sa  cu acelasi zel, cu aceeasi pasiune si credinta  pentru a impune muzica buna in viata  culturala din Romania.

Duo Harry Tavitian (pian, voce)– Cserey Csaba(tobe, percutie)

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalitatile care au marcat evolutia jazz-ului romanesc si nu numai. Considerat de presa americana drept cel mai interesant jazzman roman contemporan, Tavitian a jucat un rol activ in aparitia scolilor nationale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numara printre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European”, spunea criticul de jazz austriac Richard Schuberth la ORF1.

Jazzul de avangarda si bluesul arhaic alterneaza in creatia sa, traversata de la inceputul carierei sale de un puternic filon etnic. Tavitian se considera armean prin nastere, roman prin adoptie si se simte acasa in ambele culturi, folclorul balcanic si caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiratie.

Muzica duo-ului este deosebit de apreciata de public pentru energia debordanta, spontaneitatea, dar si pentru pasajele de o mare tensiune dramatica.

Beata Przybytek solista, pianista si compozitoare de exceptieeste vazuta ca fiind una dintre cele mai uluitoare voci poloneze. In 2002, ea a castigat premiul intai la The 29th International Meeting of Jazz Vocalists in Zamość. Beata a absolvit cursurile Departamentului de Jazz din cadrul Universitatii de Muzica din Katowice unde este in prezent o membra a catedrei. In 2013, primeste premiul foarte prestigios ,,Mateusz Trojki” al Radioului National Polonez. Ea a primit de asemenea o bursa din partea Ministerului Culturii si al Patrimoniului National din Polonia. In 2014, ii este acordat ,,Ikar 2013” de primarul orasului Bielsko-Biala, Jacek Krywult. Este recunoscuta international si fervent aplaudata de audiente atat in Polonia cat si in Austria, Belgia, Suedia, Germania, Franta, Romania si Slovacia.

Straight From The Bottle este o trupa ce ofera o interpretare foarte intensa, directa, simpla, personala si verde-n fata a muzicii blues, fara ocolisuri, fara compromisuri, exact ca senzatia oferita de o bere rece sorbita direct din sticla intr-o dupa-masa torida de vara.

Trupa este de fapt un „Supergrup” format din muzicieni cu experienta in multe alte proiecte de succes: Bogdan Mezofi – Voce (Grimus); Andrei Gheo – Bass (Fluturi pe Asfalt, Pinholes); Gabor Bajusz – Tobe (Funkorporation); Bogdan Cristea – Chitara (Bigg Dimm`a Band, Aldo Blaga & Tzika Sax Orchestra).

Mario & The Teacher Trioul aradean este format din Mario Florescu – percutie, Cristian Petica – saxofon si Radu Rotaru – claviaturi. Fondat in 2010 la initiativa percutionistului Mario Florescu, trioul aradean abordeaza un stil Fusion, ce imbina elemente de jazz, muzica clasica, funk, latin jazz, cu influente din folclorul balcanic, prezentate intr-o maniera proprie, efervescenta.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole