Fiecare zi aduce o noua crestere a ratelor la credite

Reclame home 1
Reclame home 1

Semnalele transmise de oficialii BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, referitoare la faptul ca inflatia da semne de temperare a cresterii sale, nu a avut efecte asupra pietei monetare, indicii ROBOR continuand parcursul lor ascendent.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea ratelor la creditele de consum in lei cu dobanda variabila, a sarit la 3,39%, cea mai mare valoare incepand cu februarie 2014, dupa ce in urma cu un an nivelul era de 0,87%.

Indicele la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare cu dobanda variabila, a crescut la 3,46%, maxim al ultimilor patru ani, iar cei la noua si 12 luni au urcat la 3,48%, respectiv la 3,52%.

Ultimul raport al BNR, care a urcat deciziei de mentinere a dobanzi-cheie la 2,50%, arata ca „cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor luni deasupra intervalului tintei si coborarea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului”.

Banca centrala atrage atentia asupra faptului ca exista numeroase riscuri care pot deregla acest mecanism, precum conditiile de pe piata muncii locale, evolutia preturilor administrate de catre Stat si a cotatiei petrolului, precum si volatilitatea de pe piata financiara internationala.

Media euro a crescut usor, de la 4,6617 la 4,6619 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,659 si 4,666 lei. Cotatiile de la ora 14:00 se plasau in jurul valorii de 4,663 lei.

Cursul dolarului american a scazut de la 4,0071 la 3,9898 lei iar cel al francului elvetian de la 4,0349 la 4,0170 lei.

Monedele din regiune au beneficiat de marcarile de profit care au urmat deprecierii lor din zilele trecute. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,358 si 4,384 zloti iar cea maghiara intre 323 si 325,5 forinti.

Afirmatiile care au aparut in presa conform carora BCE ar putea incepe sa isi majoreze dobanda sa de politica monetara mai repede decat se prevedere a avut darul de a aprecia temporar euro. Perechea a urcat ieri la 1,165 – 1,171 dolari.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole