Fifor: Guvernul aloca MApN 2% din PIB si va mentine acest nivel pana in anul 2026

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul aloca MApN pentru al doilea an consecutiv 2% din PIB si va mentine acest nivel pana cel putin in anul 2026, a declarat miercuri ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, in cadrul ceremoniei de depunere a juramantului militar la institutiile militare de invatamant superior si scolile militare de maistri militari si subofiteri desfasurata la Academia Tehnica Militara „Ferdinand I”, informeaza AGERPRES.

„Dragi tineri elevi si studenti in anul I (…) dragi boboci, de astazi, din ziua depunerii juramantului militar va aflati cu adevarat in slujba tarii, iar tara conteaza pe determinarea dumneavoastra. (…) Asteptam de la dumneavoastra sa deveniti acei militari profesionisti ai armatei moderne pe care o construim astazi, o armata adaptata timpurilor moderne si integrata in Alianta Nord-Atlantica si in Uniunea Europeana care va dispune de tehnica avansata, de infrastructura moderna, care va oferi personalului ei conditii de viata si de munca la nivelul timpurilor in care traim. Dupa ani in care finantarea apararii nu a fost o prioritate Guvernul Romaniei aloca Ministerului Apararii Nationale, pentru al doilea an consecutiv, doua procente din PIB, nivel care va fi mentinut cel putin pana in anul 2026 ceea ce permite derularea unui proces de modernizare si dezvoltare dintre cele mai solide in randul aliatilor de pe flancul estic”, a declarat Mihai Fifor.

Ministrul a adaugat ca, deja ,exista programe de inzestrare cu tehnica de lupta moderna in implementare si le-a mentionat pe cele privind „avioanele multirol F16, programele Patriot si HIMARS, transportoarele Piranha V”, si a precizat ca alte programe sunt in faza avansata de pregatire „bateriile de coasta, corvetele multifunctionale, platforme de transport pe roti, modernizarea aeronavelor IAR 99 Soim”.

„Au fost operationalizate comandamente si structuri NATO in Romania, altele vor fi materializate in curand si vorbesc aici de structura de comandament terestru de nivel corp de armata, iar militarii nostri participa alaturi de cei ai armatelor aliate si partenere la misiuni dintre cele mai complexe in teatrele de operatii sau se antreneaza in exercitii multinationale de amploare. Toate aceste masuri vor intari capacitatea de aparare a Romaniei ca stat NATO la flancul estic, vor creste gradual capacitatea tarii noastre de a raspunde oricarei amenintari din regiune, intarind profilul de pol de stabilitate la Marea Neagra”, a aratat Mihai Fifor.

El a subliniat ca masurile luate pentru modernizarea Armatei Romane nu pot fi implementate fara solutii pragmatice si eficiente in domeniul asigurarii unor resurse umane adecvate, bine pregatite, si capabile la cele mai inalte standarde.

„Vorbim nu doar de militari experimentati de veteranii teatrelor de operatii, ci si de cei care le vor lua locul in urmatorii ani, adica dumneavoastra – elevii si studentii care vor utiliza tehnica moderna in care natiunea investeste resurse atat de importante. Sunteti aici la startul carierei de militar profesionist, viitori ingineri, dar si viitori medici, precum si generatia de maine care va improspata resursele muzicilor militare. Desi domeniile in care v-ati ales sa performati sunt atat de diferite, cauza dumneavoastra este comuna. Va trebui sa confirmati uriasa incredere pe care cetatenii Romaniei o au in armata noastra. (…) Prin juramantul de credinta rostit astazi purtati in suflet drapelul romanesc, simbol al gloriei si onoarei militare, al unitatii poporului roman, al carui vlastare sunteti. De astazi, reprezentati alaturi de ceilalti camarazi de arme forta, puterea si viitorul Romaniei”, a declarat Fifor.

Ministrul a punctat in alocutiunea sa ca joi, 25 octombrie, de Ziua Armatei Romane, la Paulis si la Carei, in Bucuresti si in marile orase, in cimitirele de onoare si la monumentele comemorative de razboi din tara sau de peste hotare, vor depuse coroane de flori si vor fi omagiati eroii neamului cazuti in marile razboaie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2