Finalizarea noului sistem de achizitii publice a fost amanata pana pe 30 decembrie 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

contractNoul sistem de achizitii publice, care va inlocui actualul SEAP (sistem electronic de achizitii publice), ar putea fi gata pana la finalul acestui an, desi termenul avansat anterior era 30 noiembrie 2016, a anuntat marti presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas, informeaza AGERPRES.

„In legatura cu implementarea noului sistem, noi am transmis catre colegii de la Agentia pentru Agenda Digitala tot ce ne-am dori noi sa contina noul sistem electronic de achizitii publice, si aceasta dorinta a noastra este bazata pe textul Legii care ne instituie anumite obligati. Ramane ca pana la finalul acestei luni ei sa transmita varianta de sistem electronic pe care au dezvoltat-o. Studiem foarte atent aceasta problema, deoarece ea ne tine in loc in anumite puncte ale reformei sistemului de achizitii publice si a ANAP. Insa nu noi suntem proprietarii acestui sistem…”, a subliniat presedintele ANAP.

El sustine, insa, ca promisiunea ferma din partea Agentiei pentru Agenda Digitala este 30 decembrie, data la care noul sistem ar trebui sa fie prezentat in forma finala. „Pe 30 decembrie ar trebui sa vedem si noi forma noului sistem de achizitii publice care, in primul rand, ar trebui sa fie unul mult mai prietenos, mai facil de utilizat si sa includa noutatile legislative. (…) Deocamdata folosim sistemul vechi adaptat pe ici pe colo la noul cadru legislativ”, a mai spus Bogdan Puscas.

Potrivit acestuia, noul sistem urmeaza sa fie folosit in paralel cu cel vechi o perioada, care va fi stabilita in contract, probabil sase luni sau un an, si apoi, treptat, sa se realizeze migrarea din sistemul vechi catre cel nou.

Noul sistem de achizitii publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor publice) care va inlocui SEAP-ul, depasit de noua legislatie in domeniu, trebuia finalizat pana la finalul lunii noiembrie a acestui an, potrivit estimarilor recente ale presedintelui ANAP.

El a facut aceste precizari in contextul in care functionarea vechiului sistem, SEAP, a fost mentionata ca fiind una din principalele cinci probleme cu care se confrunta participantii la sistem, in aplicarea noilor legi in domeniu.

„Acest sistem (SEAP — n.r.) are cativa ani buni de functionare si nu mai raspunde in totalitate nevoilor anului 2016, ca sa nu mai spunem ca sunt foarte multe prevederi din noul pachet legislativ care nu se regasesc in functionalitati ale sistemului. Sunt foarte multe intrebari fundamentate de practica. Problema noastra este cum reusim sa aducem textul de lege in aplicatie ca el sa raspunda”, a precizat Puscas.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2