Financial Times: Bruxelles-ul risca o noua confruntare cu Polonia ca urmare a propunerii de conditionare a fondurilor europene de statul de drept

home camp2
home camp2
home camp2

Comisia Europeana elaboreaza propuneri prin care doreste ca in viitorul cadru financiar multianual al UE acordarea fondurilor europene sa fie conditionata de existenta unor sisteme judiciare independente in statele beneficiare nete de fonduri ale UE, initiativa ce risca sa provoace noi tensiuni pe tema statului de drept intre Bruxelles si tari est-europene precum Polonia sau Ungaria, scrie luni Financial Times (FT), informeaza AGERPRES.

Conform acestei publicatii, ideea unei asemenea conditionari a fost sprijinita de comisarii europeni la o reuniune desfasurata saptamana trecuta si va fi prezentata ca parte a planurilor Bruxelles-ului de structurare a viitorului buget al UE pentru perioada 2021-2017.

Principalele state contributoare nete, precum Germania, sustin instituirea unor conditii mai dure impotriva celor beneficiare nete, cum ar fi Polonia, aceasta din urma fiind deja in conflict cu Bruxelles-ul din cauza reformelor din sistemul judiciar si refuzului cotelor obligatorii de refugiati.

Pe de alta parte, alte tari contributoare nete, cum ar fi Austria si Olanda, refuza sa-si majoreze contributiile la bugetul UE, care in urmatorul cadru financiar multianual va fi afectat de plecarea Marii Britanii, care va lasa in acest buget un gol anual de 12-13 miliarde de euro. Comisia Europeana a propus ca jumatate din aceasta suma sa fie compensata prin sporirea contributiilor statelor membre, iar cealalta jumatate sa fie taiata din buget prin realizarea de economii, posibil printr-o reducerea a fondurilor alocate politicii de coeziune si politicii agricole comune.

Totusi, un oficial european neprecizat de FT afirma ca executivul comunitar va evita sa propuna reducerea fondurilor de coeziune, intrucat astfel ar putea deveni tinta criticilor ca rezolva problema bugetului pe seama tarilor celor mai sarace din Est.

La randul ei, comisarul european pentru justitie, Vera Jourova, a respins alternativa ca dezbaterea sa se axeze pe fondurile de coeziune acordate zonelor celor mai sarace. Dar i s-a cerut sa vina pana in luna mai cu o propunere privind modul in care va fi evaluata independenta si functionarea sistemului judiciar al unei tari. Ea a spus ca o optiune ar fi sa se ”insiste ca un sistem judiciar independent este necesar pentru un control efectiv al folosirii fondurilor UE”.

La randul sau, Günther Oettinger, comisarul european pentru buget, a spus ca doua abordari sunt luate in considerare de catre Comisia Europeana. Prima este ca respectarea statului de drept sa fie o conditie pentru acordarea fondurilor europene, iar conform celei de-a doua crearea unui sistem de incurajare in care progresele in respectarea statului de drept ”ar putea fi considerate o cale de a obtine mai multe resurse”.

Dar propunerea legarii statului de drept de acordarea fondurilor europene risca sa provoace noi tensiuni in special cu Polonia, dupa Comisia Europeana a activat impotriva acestei tari Articolul 7 din Tratatul UE, care ar putea sa conduca la suspendarea dreptului ei de vot in Consiliul UE, cu conditia ca toate celelalte 27 de state membre sa voteze favorabil aceasta sanctiune.

Reformele judiciare adoptate in Polonia vizeaza in special functionarea tribunalelor de drept comun, a Curtii Supreme, Consiliului Superior al Magistraturii si Tribunalului Constitutional, Comisia Europeana considerand aceste masuri o incercare de subordonare a puterii judiciare in fata celei executive.

In replica, guvernul de la Varsovia sustine ca a intreprins aceasta reforma pentru a pune capat ”castei corupte” a judecatorilor care functioneaza intr-un sistem ineficient si au format o elita ce s-a indepartat de problemele cetatenilor, acuzand totodata oficialii europeni ca evaluarile lor pe tema reformei sistemului judiciar si a statului de drept in Polonia sunt mai degraba politice decat juridice.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *