Financial Times: Institutiile europene se confrunta cu tot mai multe atacuri cibernetice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

hacker-tastaturaInstitutiile europene au fost anul trecut tinta unor atacuri cibernetice “tot mai periculoase”, in timp ce sporesc temerile privind posibile implicari ale Rusiei in politica europeana prin astfel de practici, scrie publicatia Financial Times intr-un articol publicat duminica, informeaza AGERPRES.

Conform unor surse din domeniu, serverele Comisiei Europene au fost vizate in 2016 de 110 atacuri informatice distincte, cu 20% mai multe fata de anul anterior.

Dupa ce serviciile secrete americane au acuzat Rusia ca se afla in spatele atacului cibernetic asupra Comitetului National al Partidului Democrat in timpul campaniei electorale pentru presedintia SUA, ultimele dezvaluiri amplifica temerile privind riscul unei imixtiuni ruse in alegerile ce vor avea loc anul acesta in Franta si Germania.

Prin urmare, institutiile europene si-au luat masuri de precautie. Astfel, responsabililor de rang inalt li s-a cerut sa foloseasca mesageria electronica criptata, in timp de Comisia Europeana isi extinde cooperarea cu NATO la capitolul securitatii cibernetice.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a confirmat pentru Financial Times ca institutiile europene sunt tinta unui numar crescand de atacuri cibernetice provenite “din mai multe surse”. “Aceste amenintari sunt persistente, agresive, tot mai periculoase si potential distructive”, a subliniat comisarul european.

Desi Rusia este principala suspecta, un purtator de cuvant al executivului comunitar a afirmat ca ‘diferiti atacatori impart si folosesc aceleasi instrumente si metode si isi ascund identitatile utilizand servere anonime’.

Un alt responsabil comunitar a precizat ca aproximativ 80% din atacurile cibernetice care au vizat anul trecut Comisia Europeana pot fi considerate “prejudiciabile”, dar a adaugat ca sistemele de protectie au functionat. “Daca atacurile ar fi reusit, Comisia putea suferi pagube, in special extragerea de informatii sau posibila afectare a sistemelor IT”, explica sursa citata.

Problema securitatii cibernetice a fost discutata la cel mai inalt nivel in cadrul executivului comunitar. In timpul unei reuniuni desfasurate la mijlocul lunii noiembrie, comisarul Julian King si-a atentionat colegii “sa manifeste vigilenta maxima pentru a proteja institutiile europene in fata criminalitatii cibernetice si sa previna imixtiunea acesteia in procesele lor de luare a deciziilor”.

La acea reuniune s-a cerut de asemenea institutiilor europene sa evalueze “posibilul impact al angajarii de personal extern asupra securitatii sistemelor informatice”.

Si NATO se confrunta la randul ei cu aceleasi probleme, in anul 2015 fiind consemnate lunar in medie 320 de atacuri cibernetice asupra serverelor Aliantei, atacuri care au devenit si mai agresive in anul 2016. “Ca o apreciere generala, cresterea nu a fost cantitativa, ci in calitate si complexitate. Atacurile din prezent sunt mai sofisticate”, explica un oficial din cadrul NATO.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1