Finantele intentioneaza sa imprumute circa 4,7 miliarde de lei de la banci, in octombrie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat in octombrie 2018 imprumuturi de la bancile comerciale de 4,695 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei prin licitatii de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, la care se poate adauga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni, informeaza AGERPRES.

Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. Fata de luna septembrie, imprumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 760 milioane de lei.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program o licitatie, in data de 4 octombrie, pentru certificate de trezorerie cu discont, in suma de 300 de milioane de lei, pe o perioada de 170 de zile, si o alta in data de 29 octombrie, in suma de 600 milioane, pe 364 zile.

Cele sapte licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,3 miliarde de lei, vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.

Ministerul Finantelor Publice are in vedere in 2018 emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna, in suma de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor de circa 30%/70%, prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte, de pana la un an inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi, precum si titluri de stat pentru populatie prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, in cadrul programului TEZAUR, cu un volum estimat de pana la 8% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piata interna, reprezentand aproximativ patru miliarde de lei.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare si extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate in lei si de imbunatatire a lichiditatii pietei titlurilor de stat, MFP are in vedere redeschiderea emisiunilor de obligatiuni de stat de tip benchmark pana la atingerea unor volume pe emisiune in valoare echivalenta de pana la doua miliarde de euro (aproximativ 9 miliarde de lei), pe fiecare serie de obligatiuni benchmark.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *