Firma de manipulare in masa din spatele lui Trump are filiala in Baia Mare. A ajuns aici prin fiul fostului ministru Avram Muresan

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Strategic Communication Laboratories (SCL Marea Britanie) este o firma britanica utilizatoare de tehnici de dezinformare specifice teatrelor de operatiuni militare si care pretinde ca poate influenta opinia publica si rezultatele alegerilor electorale, folosindu-se de profilarea psihologica a alegatorilor cu ajutorul datelor stranse de pe retele sociale.

Compania si subsidiarele sale au castigat notorietate globala dupa ce au lucrat pentru campania care a dus la Brexit cat si pentru Donald Trump, devenit presedinte al Statelor Unite.

Compania britanica este insa activa in Romania inca de acum sase ani, cand a infiintat o filiala in Baia Mare.

Firma a fost adusa in Romania de fiul unuia dintre primii politicieni importanti care a ajuns dupa gratii in urma campaniei anti-coruptie. Anul acesta, SCL si-a facut o noua intrare pe scena romaneasca, din nou, in contextul activitatilor desfasurate de procurorii anti-coruptie.

In primavara lui 2011, Ioan Avram Muresan, fost ministru al Agriculturii in guvernul Victor Ciorbea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri. A fost una dintre primele condamnari importante ale procurorilor romani anticoruptie, la capatul unui proces care a durat aproape o decada.

In acelasi an, in septembrie, SCL Marea Britanie a creat si a devenit actionar unic al firmei Strategic Communications Laboratories SRL, cu sediul intr-un cabinet de avocatura din centrul orasului Baia Mare. Hotararea de infiintare a filialei romanesti a fost luata printr-un document semnat la Londra de catre managerii britanici ai firmei intre care se numara si Julian Wheatland iar administrator al subsidiarei a devenit Alexander Oakes, unul dintre directorii SCL Londra. La randul sau, Alexander Oakes l-a desemnat ca reprezentant local al SCL pe Dan Avram Sabin Muresan, fiul fostului ministru intrat dupa gratii cu doar patru luni mai devreme.

In 2011, Dan Muresan muncea pentru firma britanica in campanii electorale din intreaga lume. Un an mai tarziu, in toamna lui 2012, tanarul a murit in Nairobi, Kenya, unde SCL desfasura o campanie de influenta pentru politicianul care avea sa devina presedintele acestei tari africane.

Corpul consultantului politic a fost repatriat iar la inmormantare au participat nume cunoscute din politica nationala. Si tatal indoliat a fost invoit o zi din inchisoare pentru a participa la funeralii.

Detalii si acces la documente, pe site-ul riseproject.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. george

    E dificil sa comentezi asemenea stiri daca vrei sa nu fii nedrept si daca nu ai informatii precise.
    Ceea ce trebuie sa invatam este ca nimic nu se poate face fara sa se afle mai devreme sau mai tirziu si daca faci lucruri bune te vei bucura de rezultatul lor. Daca nu, nu !

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole