Fiscul modifica criteriile de selectie a contribuabililor mari si mijlocii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

anafAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) redefineste criteriile de includere a contribuabililor in categoriile “mari” si “mijlocii”, pentru a se incadra in tendintele economico-financiare actuale, informeaza ANAF intr-un comunicat transmis marti de Agerpres.

Potrivit criteriilor specifice, in categoria “marilor contribuabili” vor fi incluse si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum si contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza sa realizeze, in maximum 3 ani consecutivi investitii de minimum 10 milioane de euro (criteriul investitional).

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite incadrarea in randul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci cand sunt indeplinite criteriile de selectie de catre reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care apartin grupului, asa cum e definit la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal.

Potrivit sursei citate, criteriul de baza a fost reanalizat, astfel incat reprezinta rezultatul agregarii a trei indicatori relevanti ponderati ai activitatii contribuabililor: cifra de afaceri — 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate — 30% si volumul cheltuielilor cu personalul — 20%. “Continuitatea este de asemenea importanta, astfel incat din randul contribuabililor mari/mijlocii vor fi exclusi, dupa trei ani consecutivi in care nu au indeplinit criteriul de baza, cei aflati in procedura falimentului sau in inactivitate temporara, precum si cei declarati inactivi, potrivit dispozitiilor art. 92 din Codul de procedura fiscala”, precizeaza sursa citata.

De asemenea, s-a mentinut criteriul reprezentarii fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenti in randul contribuabililor mari/mijlocii, daca sunt reprezentati sau reprezentati fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu. “Utilizarea unor criterii realiste de selectie a contribuabililor va permite atat realizarea unor esantioane corecte din punct de vedere al importantei fiscale, cat si interpretarea unitara a informatiilor privind eficienta administrarii acestor doua categorii de contribuabili. Aceste criterii vor intari parteneriatul cu acestia, cresterea eficientei administrarii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare”, se mentioneaza in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2