Florile produc un ”halou albastru” pentru a atrage insectele

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Multe flori au dezvoltat o modalitate eficienta pentru seducerea albinelor, ele producand un „halou albastru”, invizibil ochiului omenesc, ce atrage polenizatorii, indica un studiu publicat miercuri, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Albinele si alti polenizatori repereaza florile mai usor datorita acestui halou creat cu ajutorul striatiilor prezente pe petale, ce disperseaza lumina si produc un semnal ce poate fi reperat doar de aceste insecte, dupa cum au explicat autorii studiului publicat in revista ”Nature”.

Aceste striatii nanometrice prezinta o anumita „dezordine”, dimensiunea si dispunerea lor variind de la o floare la alta, dar si la aceeasi floare.

Cercetatorii au analizat mai multe plante cu flori si au constatat ca acestea prezentau un sistem similar de „dezordine” si produceau halouri cu o nuanta variind de la violet la albastru.

Pentru a determina efectul acestor halouri asupra albinelor, cercetatorii au fabricat suprafete artificiale dintre care unele produceau „halouri albastre” si au studiat comportamentul bondarilor fata de acestea.

Insectele au reperat cu mai multa usurinta suprafetele cu halou albastru in comparatie cu celelalte.

Conform cercetatorilor, structurile ”dezordonate” la scara nanometrica prezente pe petale au evoluat diferit la speciile de plante cu flori insa au in comun posibilitatea de a produce un halou vizibil de polenizatori.

”Intotdeauna am fost de parere ca ‘dezordinea’ constatata pe suprafata petalelor nu este una accidentala, ca florile nu s-au putut descurca mai bine de atat”, a declarat autoarea principala a studiului, Beverley Glover, de la Departamentul de Botanica de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie).

„Descoperirea faptului ca aceasta ‘dezordine’ sta la baza semnalului optic important ce permite albinelor sa gaseasca mai eficient florile a fost o adevarata surpriza”, a adaugat ea intr-un comunicat al universitatii. „Dezordinea pe care o constatam in nanostructura petalelor pare sa fi fost dezvoltata pe parcursul evolutiei si a ajutat la comunicarea intre flori si albine”.

Studiile anterioare au demonstrat ca multe specii de albine sunt atrase de culorile din spectrul albastru-violet. Insa „multe plante nu au capacitatea genetica sau biochimica” de a produce pigmenti albastri, dupa cum precizeaza Silvia Vignolini de la Departamentul de Chimie al aceleiasi universitati. Ca urmare, ele au dezvoltat capacitatea de a produce un halou de lumina albastra, ”un alt mijloc de producere a semnalelor pentru atragerea insectelor”.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole