Florin Tataru: Consumatorii platesc facturi mai mari la energie pentru a sustine profitul operatorilor de retea electrica

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

flroin tataru

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei are obligatia de a verifica modul in care operatorii de retea indeplinesc programele de mentenanta, investitii si alte cheltuieli recunoscute, care au stat la baza stabilirii tarifului reglementat. Legea stipuleaza faptul ca in calculul tarifelor pentru energie electrica si termica vor fi luate in considerare costurile justificate ale activitatilor respective, cheltuielile pentru dezvoltare si protectia mediului, precum si o cota rezonabila de profit. Totusi, dintr-o analiza a bilanturilor anului 2015 ale operatorilor de retea electrica rezulta ca aceasta cota rezonabila de profit se regaseste intr-o marja de la 14% la 31%.

Acest lucru se intampla in conditiile in care acesti operatori desfasoara activitati exclusiv reglementate si nu realizeaza venituri in regim concurential. Consider ca aceasta situatie reprezinta o incalcare grava a legii si poate fi asimilata abuzului in serviciu pentru membrii comitetului de reglementare care nu urmaresc modul in care operatorii de retea isi indeplinesc obligatiile asumate care au stat la baza stabilirii tarifului.

In acest sens, am adresat presedintelui ANRE, Niculae Havrilet, o interpelare si o solicitare de a realiza o analiza a modului in care operatorii retelei electrice au justificat costurile care au stat la baza tarifului reglementat si modul in care aceste cheltuieli au fost realizate pentru anul 2015. Cred ca toti consumatorii au dreptul sa cunoasca care sunt costurile si cheltuielile efective pentru mentenanta, salarii si investitii, dar si care este cota rezonabila de profit pentru fiecare operator de retea electrica.

Aceasta analiza este necesara si trebuie sa fie publica! In cazul in care exista diferente intre costurile cunoscute de ANRE si cheltuielile efectiv realizate care au condus la ”cresterea rezonabila” a profitului, inseamna ca ceilalti participanti la piata, in special consumatorii de energie electrica, au fost impovarati financiar. In acest caz, am solicitat si voi solicita in continuare sa fie adoptate masuri pentru ca operatorii de retea electrica sa respecte angajamentele asumate care au stat la baza tarifului aprobat.

In plus, am solicitat o analiza asemanatoare si pentru anul 2016.

Romanii nu au de ce sa genereze companiilor de energie electrica un profit considerabil, in conditiile in care energia electrica, la fel ca apa, este un serviciu public.

Florin Cristian Tataru, deputat

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

4 Comments

 1. consumator

  In prezent atat Enel cat si RDS au tarife cu pana la 20%mai mici decat electrica.Doar prostii rămân captivi.

  Reply
 2. G.B.C

  In tara asta prosteala e peste tot.Pe mine ma distrează reclama unuia care da o garantie de 50 de ani pentru tigla metalica indoita intr-un garaj, dint-un material de calitate si provenienta dubioasa.Cum poti sa dai 50 de ani garantie cand tu in 2-3 ani bagi in faliment orice firma,iar întrebarea pertinenta e pe cine va căuta consumatorul peste 5-10 ani când o sa constate ca o sa-i fie ciur acoperisul?

  Reply
 3. STEKO

  Induiosetor dom’ deputat!Imi vine sa pling de emotie!Totusi in ce an traiti?Sau v-a trebuit 26 de ani sa va dati seama de ceea ce se intimpla?Peste inca 26 de ani ne veti spune ceva nou si de pretul apei?Sau de ce se scufunda autostrazile recent construite?Sau de ce ne maninca de vii viermii in spitale in anul de gratie 2016…

  Reply
 4. Bonis

  Se trezeste si asta cu 6 luni inainte de alegeri.Pai din pensia de parlamentar,pe viata,il va durea’n basca de pretul curentului.Asta ca si tobosaru isi face reclama pentru urmatoarea prosteala,sa-i citez pe cei dinainte..Ma mir ca nu a inceput inca Man si Titus,cu advertoriale.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2