Florin Tataru: Investitii in infrastructura scolara: realizari, deziderate, solutii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

florin tataru deputatLa inceputul lunii august va anuntam ca am solicitat Primariei Baia Mare situatia privind fondurile alocate scolilor si liceelor baimarene si un raport care sa cuprinda problemele de rezolvat/unitate de invatamant. Va anuntam atunci si de faptul ca in comisia de invatamant, consilierii locali PSD au solicitat in repetate randuri aceste rapoarte. Au primit o coala A4 cu informatii generale. Acum insa a sosit raspunsul oficial al Primarieidetaliat si punctual.
Sa vedem:

–         lista cu problemele/unitate de invatamant – 5 pagini de tabele. Sumar:180 unitati.

Bani necesari AZI: investitii 31.948.200 RON, reparatii curente si obiecte de inventar: 5.201.000 RON. Deci in total peste 37 milioane RON.

–         Investitii realizate din bugetul local 2012 – august 2016: 20 mil RON

–         Reparatii curente, dotari din bugetul local 2012 – august 2016 20 mil ron : 11,86 mil ron

–         Fonduri europene atrase in perioada 2012-2016 pentru scoli si licee: 2 proiecte incepute in 2012 in  valoare de 5,314 milioane RON. Vorbim despre proiectele implementate la Colegiul National ”Gheorghe Sincai” si la Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu”. Atat. 2 proiecte finantate prin fonduri europene in valoare de doar 5,315 milioane RON.

Concluzia: in reteaua unitatilor de invatamant, dupa ce s-au alocat de la bugetul local in ultimii 5 ani aproape 32 mil RON, reteaua mai are azi nevoi imediate de 37 milioane RON.

Sume nerambursabile atrase din proiecte europene: doar 16% din efortul bugetar propriu  pe proiecte scrise si declarate eligibile inainte de 2011….(daca nu ar fi existat nici acestea???) si zero proiecte scrise in ultimii 5 ani pe acest domeniu. Decalajul dintre nevoile de finantare si alocarile din fonduri proprii nu va putea fi niciodata recuperat. Ba chiar va creste.

Imi pun intrebarea fireasca…ce au lucrat in ultimii 4 ani si ce lucreaza cei de la departamentul de fonduri europene? Pentru ca solutia de finantare, daca se vrea si daca se poate, este in finantarea infrastructurii de invatamant pe proiecte europene. Sunt insuficienti angajati? Sunt insuficient pregatiti? Dedicati? Eficienti? Motivati? De ce nu lucreaza pentru cetateni??

Stimati parinti, bunici…va platiti taxele? Atunci cereti. Cereti alaturi de mine ca Primaria Baia Mare sa puna nevoile dumneavoastra si ale copiilor dumneavoastra pe primul plan. Eu solicit ca pana la primul termen pe axele prioritare 4.4 si 4.3, Baia Mare sa depuna proiecte pentru reabilitarea a minimum 30 de unitati de invatamant (din totalul de 180 de pe lista primita de la Primarie). Va doriti ca nepotii sau copiii dumneavoastra sa invete in bancile in care ati invatat si dumneavoastra? Eu nu imi doresc acest lucru. Voi propune, alaturi de consilierii locali PSD, un proiect care sa inglobeze cat mai multe scoli si licee pentru a fi renovate si modernizate. In plus, solicitam viceprimarului cu atributii de primar Rob Marinel doua lucruri: 1sa respecte alocarile pentru reteaua de invatamant la capitolele investitii, reparatii curente si dotari la valorile estimate pentru    2016  (care daca vor fi atinse vor fi cele mai mari din ultimii 5 ani, lucru de apreciat).

  1. sa schimbe ce este de schimbat in departamentul proiecte europene din Primaria Baia Mare astfel incat acest departament sa-si indeplineasca menirea si sa se justifice banul public cheltuit cu existenta lui.

E momentul sa oferim copiilor baimareni conditii europene si sanatoase!

sigla Tataru PSDPresedinte PSD Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1