Florin Tataru (presedinte PSD Baia Mare): Integrare si nu segregare pentru romii din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

florin cristian tataru deputat psd

Florin Cristian Tataru, deputat PSD

Baia Mare are cateva pungi mari de saracie unde traiesc preponderent cetateni romi. Fie ca vorbim de Craica, Pirita, Ferneziu, Horea – zona Cuprom, aceste pungi de saracie exista, sunt parte a orasului nostru si a comunitatii noastre. Ziarele din strainatate scriu despre noi, despre situatia romilor din Baia Mare si nu intr-un mod pozitiv, in timp ce primarul ne tot spune din 2012 ca vrea sa ii mute pe romi in afara orasului, ca vrea sa faca sate doar de romi. Actualul edil de Baia Mare ne spune din 2012 ca va rezolva pungile de saracie de la marginea orasului, insa tot ceea ce face este sa mute saracia si pericolul dintr-o parte in alta, asa cum a facut spre exemplu cu familiile de romi din Craica, mutate in zona Cuprom.

Informatiile publice oferite de „Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale”, noteaza referitor la actiunile edilului baimarean din zona CUPROM:

 • este o comunitate de romi in formare ca urmare a relocarii unui numar de peste 100 de familii de romi, din comunitatea Craica, in fostele cladiri administrative si cele doua cladiri – laboratoare ale fabricii Cuprom. Relocarea familiilor a fost initiata, se pare, fara o analiza atenta si pregatire temeinica, in graba asa cum reiese din documentele puse la dispozitie de catre Primaria Baia Mare.
 • o mare parte dintre familii au fost mutate anterior obtinerii schimbarii de destinatie. Nu sunt disponibile date cu privire la potentialul risc de toxicitate asupra persoanelor care vor locui in zona, locuintele amenajate fiind in imediata vecinatate a fostei uzine Cuprom.

Ambasada SUA in Romania si CNCD l-au sanctionat pe primarul Chereches pentru aceasta actiune discriminatorie: “nu exista nicio autorizatie de sanatate, de mediu sau de pompieri pentru cele trei imobile in cauza. De asemenea, in cele trei cladiri nu s-au realizat activitati de decontaminare si de igienizare inainte de momentul relocarii”.

Haideti sa fim clari. VORBIM DE OAMENI, VORBIM DE COPII, VORBIM DE LEGI NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE. Aceste legi ne spun ca toti indivizii au drepturi dar ca minoritatile beneficieaza de un set aparte de drepturi si ca acestea trebuie protejate. Vorbim de oameni, nu de papusi. Ne plangem ca nu lucreaza, ca stau in conditii insalubre, ne plangem de faptul ca doar un procent mic din copiii romi merg la scoala. Ne plangem si ii izolam. Apoi ne plangem ca fura. Haideti sa nu ne mai plangem, sa nu ii mai izolam. Spre exemplu, multi copii ar merge la scoala daca li s-ar oferi o masa calda – vedem aici un exemplu pozitiv al centrului social pentru copiii romi de pe strada Macului care are rezultate deosebite. Sunt parte a comunitatii noastre asa ca TREBUIE sa ii includem, trebuie sa ii ajutam sa se emancipeze.

Inclusiunea sociala nu mai este o optiune pentru Baia Mare, ci o obligativitate a administratiei publice pentru siguranta tuturor cetatenilor. Trebuie sa ne asezam la o masa rotunda alaturi de ONG-uri, decidenti politici si reprezentanti ai minoritatii rome si sa gasim cele mai bune formule pentru intregrarea acestor cetateni baimareni. Știti ce e minunat? Ca aceste politici sociale pot fi realizate fara a utiliza bani publici. UE ofera bani – fonduri nerambursabile pentru eliminarea pungilor de saracie din zonele urbane. Noi doar trebuie sa vrem, sa scriem proiecte si sa le implementam. Aceste proiecte ajuta la dezvoltarea in ansamblu a orasului.

Sunt convins ca impreuna putem gasi solutii. Eu propun ca o prima solutie centre de zi pentru educatia copiilor romi, unde sa primeasca o masa calda pe zi si unde sa isi faca temele. Va asigur ca vor veni. Da, vor veni la inceput pentru acea masa calda, insa incepem de aici. Facem un pas spre a ii trata ca parte a comunitatii baimarene. Nici noi, populatia majoritara nu suntem toti perfecti, insa noi suntem intr-o situatie privilegiata, asa ca este datoria noastra sa ii ajutam. Avem oportunitatea, avem mijloacele, trebuie doar sa ne dorim… inainte sa ne oblige institutiile si normele europene.

Florin Cristian Tataru, deputat PSD

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

7 Comments

 1. rauliciu

  sigur ca da….am vazu ce integrare fac rromii….integreaza topoare in masinile politiei, sa vezi tie ce ti-or integra daca te duci pe craica sau la Cuprom :))))

  Reply
 2. popa tanda

  Segregarea o faceti voi cu asa zisele Scoli de Fite din Buricu Targului unde n-am vazut picior de Romi.Cati Romi ati integrat la Scolile:Blaga;Cosbuc;Iorga?Integreaza-i in clasa cu fiul tau si mai vorbim.Integrarea e valabila doar pt. Scolile de cartier? ,Daca e o problema a Comunitatii vreau sa-i vad integrati in toate Scolile din Baia Mare.Restul e Gargara .

  Reply
 3. Frunza

  Trei politicieni cu promisiuni si minciuni cat incape as intreba pe dl.deputat Tataru Florin ce a facut ca si deputat pentru colegiul care l-a reprezentat in parlament NIMIC, mai are curajul sa vina sa ne de a fel si fel de promisiuni mai bine zis minciuni, romi din cate vad au mai multe drepturi ca ceilalti cetateni ,oricum in zona lor Tataru va obtine maxim 5%din voturi.Ceilalti 2 din poza cine sunt oare 2 lingai care ii vedem din 4 in 4 ani pacat de P S D care nu are adevarati lideri candidati.

  Reply
 4. gogu

  … lui peste, auzi tu nu s-a decontaminat zona…. dar pentru restul care traiesc in zona nu e contaminata. Bai, toti idiotii scot capul la alegeri. Bai tatarule, zi ce faci pt Baia Mare, nu ce fac altii prost. Hai sa punem un actor sa candideze, poate pe ala il credem mai repede ca vrea ceva pt oras, ca tu…..

  Reply
 5. Pricop Dumitru

  ioi,dar toti îl atacati?Cred ca i-o murit laudatorii…Prietene,lasa-l tu pe cake si spune una din marile tale realizări?Sau măcar împrumuta una de la Zetea,el de la Ciceu si Ciceu de la fosta secretara.Ca doar nu pe degeaba o fi ajuns sefa,nu?

  Reply
 6. Zoli

  Tataru asta e mai prost ca o gaina!Adica copii de tigani sa primeasca masa calda DOAR pentru a merge la scoala?!De ce nu vor sa mearga ca sa invete ca si toti copii din tara?!De ce trebuie stimulati tiganii INTOTDEAUNA doar ca sa se comporte normal?!Primesc totul gratis,fac zeci de copii de pe urma carora primesc mai mult ajutor ca si cei care muncesc,nu au lucrat si nici nu vor sa lucreze iar noi cei care muncim si ne platim taxele si impozitele sa le platim si mesele calde la plozii lor?!Dl.Tataru ce ar fi daca ati plati mese calde din banii dumneavoastra si sa luati si cativa copii de tigani in clasele in care invata copii sau nepotii dv. ca sa-i integrati acolo??!Pe urma mai vorbim si poate si singurul neuron pe care-l aveti in cap se va sinucide din cauza integrarii!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2