Florin Tataru: Producatorii agricoli din Maramures prejudiciati grav de mistreti si de activitatea vicioasa a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

 

florin tataru in parlamentAtunci cand vine vorba de micii agricultori, de taranul roman, fata de care ne exprimam intotdeauna solidaritatea si sprijinul, dar in realitate facem prea putin sau nimic, este important sa ne reamintim ca pentru acestia (ne)respectarea legii de catre autoritati poate face diferenta dintre ruina si supravietuire. In judetul Maramures, ca de altfel in toata tara, animalele salbatice din fondurile de vanatoare (si in special mistretii) produc numeroase pagube culturilor agricole. Nu vorbim aici de pagube accidentale, ci de incursiuni repetate in culturile agricole a turmelor de mistreti, din cauza suprapopularii fondului de vanatoare cu efective de animale mult peste cele din evidenta. Raspunderea acestor stari de fapt o poarta atat administratorii fondurilor de vanatoare (care pentru valorificarea fondului cinegetic in afara cadrului legal ascund cifrele reale), cat si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV), prin neindeplinirea obligatiilor legale ca si institutie a statului responsabila de activitatea din fondurile cinegetice. Ma refer aici la faptul ca:

 1. 1. Reprezentantii ITRSV stabilesc efectivele de mistreti din fondurile cinegetice in mod formal, pe criteriul istoric, fara o confrunatre reala pe teren; ca atare, nu exista o concordanta intre realitatea din teren si cea statistica, de pe hartie. In absenta unui calcul corect a efectivului de mistreti, nu poate fi stabilita o cota de recoltare corespunzatoare (mai ridicata), care sa tina efectivele sub control si sa nu se mai ajunga la situatiile in care acestea (din lipsa de hrana) sa dea iama in culturile producatorilor agricoli.
 2. Constatarea pagubelor, evaluarea acestora si stabilirea raspunderii civile se realizeaza, conform legislatiei in vigoare, de catre o comisie special constituita in acest sens, din care obligatoriu fac parte si reprezentantii ITRSV, fara de care comisia nu poate delibera. Cu toate acestea, reprezentantii ITRSV nu se prezinta la convocarile primarilor (ultimul exemplu fiind cazul Primariei Miresu Mare, jud. Maramures) pentru a constata si pentru a stabili pagubele, astfel incat agricultorii pagubiti nu pot fi despagubiti, conform Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic.

Vad aceasta maniera de lucru a reprezentantilor statului ca pe o complicitate a acestora cu administratorii fondurilor de vanatoare, in detrimentul si paguba producatorilor agricoli. Repet, in Maramures cele aratate nu reprezinta situatii izolate, ci stari de fapt obisnuite care duc la crize majore in comunitatile rurale, intre autoritatile locale sau judetene si producatorii agricoli.

Veti spune ca solutia concreta, pana la rezolvarea despagubirilor, ar fi tot aplicarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic care prevede si posibilitatea ca exemplarele din speciile de mamifere admise la vanatoare, care produc pagube culturilor agricole, silvice sau animalelor domestice, sa poata fi vanate si in afara perioadei legale de vanatoare, in condiţiile aprobarii administratorului. Totusi, din cauza complicitatii ITRSV – administratorii fondului de vanatoare, nici aceasta solutie, ceruta de autoritati, inclusiv de Prefectul Judetului Maramures, nu s-a pus in practica.

Dincolo de activitatea defectuoasa si generatoare de prejudicii a ITRSV, interventia majora  ce se impune si care tine de autoritatea guvernamentala, trebuie de urgenta sa se refere la crearea prin hotarare de guvern si alimentarea fondului din care autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului si silvicultura, sa suporte despagubirile pentru pagubele produse culturilor agricole conform art. 13 alin. (2b) ,(3) si (4) din Legea nr. 407 din 9 noiembrie 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv cele pentru care nu raspunde gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice in cauza. Desi Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic prevede acest fond, el nici pana astazi nu a fost infiintat si nu functioneaza, tot in detrimentul si paguba producatorilor agricoli afectati.

Am depus saptamana aceasta in Camera Deputatilor, o adresa oficiala in atentia Prim-ministrului si a Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor pe aceasta tema care afecteaza in mod real agricultorii maramureseni. Am solicitat explicatii cu privire la activitatea ITRSV, la despagubile la care au dreptul producatorii pagubiti de mistreti si am solicitat rezolvarea de urgenta a tuturor cazurilor pe aceasta problematica. Sper ca astfel am tras, in numele PSD Maramures, un semnal de alarma cu privire la dezinteresul cu care reprezentantii Guvernului trateaza micii producatori agricoli si munca lor cea mai de pret!

sigla Tataru PSDPresedinte PSD Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

 1. Ursul brun

  Mai Tataru,hai sa lasam gargara ieftina si sa vorbim de probleme adevarate!De ex. distrugerile facute de misterti la Seini,oras condus de primarita Gabriela Tulbure,membru PSD.Toata zona de sub dealuri a orasului e impanzit noaptea de mistreti care fac distrugeri in gradinile si curtile oamenilor si ghici ce se intampla?!Pai nimic!!Sti de ce?!Deoarece vanatorii au fost anuntati sa nu omoare mistretii deoarece cumnatul primaritei se ocupa cu carnea de mistreti!Totul e manipulat asa cum se obisnuieste pe la voi la PSD,toata lumea din zona o stie,inclusiv autoritatile si nimeni nu face nimic!Tataru,ai amutit cumva??!

  Reply
 2. STEKO

  Doar dom’ tintasu,eventual cu dom’ Tiriac ar putea sa ne salveze.Ca-s mistreti in oras o stie toata lumea.De ani de zile.Si ca fac prapad iara stie toata lumea.Amu’ s-o trezit si vazind bogatie cinegetica s-o hotarit sa ii ieie in catare…

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole