Florin Tataru: Senatul Universitatii Cluj nu respecta contractul de fuziune cu Universitatea de Nord Baia Mare

florin tataru_deputatExamenul de Bacalureat s-a incheiat si in curand se va incheia si admiterea la universitati. Viitorii studenti s-au inscris, au sustinut admiterea si au luat in calcul toate variabilele. Nu toti si-au dorit, dar mai ales nu toti si-au permis sa plece sa studieze in alte orase, asa ca multi baimareni si multi maramureseni au decis sa urmeze cursurile facultatilor din cadrul Centrului Universitar Nord. Asa, in toiul admiterii, viitorii studenti de la Facultatea de Inginerie din Baia Mare au aflat ca daca nu au intrat pe un loc bugetat vor avea de achitat o taxa de scolarizare de 3.300 RON. Problema este ca pana luni, taxa era de 2.500 RON. Personal, consider ca aceasta situatie este cel putin anormala si aduce un prejudiciu major viitorilor studenti.

Suma cu care taxa de scolarizare s-a majorat este una considerabila si probabil a dat peste cap planurile studentilor care se informasera inainte cu privire la taxele de scolarizare, si poate, multi dintre ei, au ales sa ramana in Baia Mare din ratiuni financiare. Aceasta masura denota lipsa de respect fata de studenti.

Am discutat cu profesorii din Baia Mare pentru a intelege mai bine aceasta situatie alarmanta. Universitatea Tehnica Cluj Napoca si extensiile sale din Satu Mare, Zalau si Bistrita practica o taxa de scolarizare de 3.300 RON pe an. Asadar, Consiliul de Administratie al Universitatii Tehnice a decis sa alinieze aceasta taxa si in Baia Mare. S-a votat in Senatul Universitatii Tehnice, unde desi profesorii si studentii reprezentanti s-au opus, majorarea taxei s-a adoptat.

Consider ca este extrem de grav faptul ca profesorii si studentii reprezentati din cadrul filialei Baia Mare nu pot avea nici un cuvant de spus in ceea ce priveste organizarea lor pe plan local, desi Baia Mare are statut de Centru Universitar al Universitatii Tehnice din Cluj Napoca si nu de extensie. Un motiv in plus pentru a acorda putere decizionala sporita filialei din Baia Mare. Mai mult, UT Cluj nu respecta articolul 7.27 al contractului de fuziune cu Universitatea de Nord care stipuleaza ca Baia Mare va avea dreptul de a supune aprobarii Senatului din Cluj “taxe de scolarizare diferentiate, avand in vedere politicile specifice de recrutare a studentilor si specificul local”.

Asadar Centrul Baia Mare are stipulat in contract dreptul la taxe de scolarizare adaptate situatiei din Maramures, insa Universitatea din Cluj nu tine cont de acest drept care reprezinta chiar o obligatie contractuala. De aceea avem nevoie sa crestem autonomia filialei din Baia Mare a Universitatii Tehnice Cluj Napoca. Mai mult decat atat, cred ca Baia Mare are nevoie sa isi ia universitatea inapoi! Studentii nostri merita respect, merita programe de studiu adaptate nevoilor de pe piata de munca de la nivel local.

Baia Mare are nevoie mai mult ca oricand de oameni care sa lupte pentru acest oras. Am avut un centru universitar pe care un management deficitar l-a dus in faliment. Faptul ca exista tineri dornici sa studieze in Baia Mare este un semnal puternic asupra faptului ca TREBUIE SA NE LUAM UNIVERSITATEA INAPOI! Redobandirea autonomiei fostei Universitati Nord ar trebui sa fie un obiectiv pentru parlamentarii din Maramures in viitorul mandat. Voi propune acest obiectiv important in programul candidatilor PSD pentru viitorul Parlament al Romaniei.

Trebuie sa ne aducem studentii inapoi! Trebuie sa ne aducem tinerii acasa!

Florin Tataru, deputat

                                                                                    

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

6 Comments

 1. Maria

  La inscrierea ficei mele la Facultatea de stinte din Baia Mare desi a intrat la buget unde initial nu era trecuta nici o alta taxa de inscriera cand am inscris-o am fost obligati sa p[latim o taxa de 100 Ron asa peste noapte desi initial in regulament nu era trecuta acesta taxa pentru cei admisi la buget,. Se poate verifica si lua masuri, NU ESTE CORECT!!!!!!

  Reply
 2. G.B.C

  Unde sunt cei care au distrus Universitatea de Nord? Oricum merita cu totii oprobiul baimarenilor.Niste oportunisti incapabili.Oradea care in 1989 nu avea invatamant superior are in prezent zeci de mi de studenti iar noi care aveam avem in prezent Zero studenti băimăreni.

  Reply
 3. radu

  Tataru va rog sa verificati si la Facultatea de stinte la inscrierea la master te obliga sa platesti 100 lie pentru studentii de la buget desi nu reste trecuta in programa scolara, niste nesimtiti, am scris si la minister astept raspuns

  Reply
  1. radu

   aveti dreptate si eu am patit la fel can am inscris-o pe fica mea la master la stinte si tot la buget, a trebuit sa dau 100 de lei si nu eram pregati, chiar asa nite nesimtiti iau bani pe orice

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1