Florin Tataru: Vinovatii incearca sa scape. Problema deszapezirii, ocolita de consilierii locali baimareni

Va spuneam cu putin timp in urma ca la propunerea consilierilor locali PSD s-a constituit o Comisie speciala de analiza si verificare a modului de efectuare a operatiunilor de deszapezire pe raza municipiului Baia Mare. Acesta comisie a prezentat concluziile verificarii in cadrul sedintei de Consiliul Local de marti, 31.01.2017. Credeam ca acesta va fi cel mai important punct de pe ordinea de i, avand in vedere ca in Baia Mare inca exista zone acoperite de gheata, unde este pusa siguranta cetatenilor in pericol, zi de zi.

Intrebarile noastre, ale tuturor, sunt firesti: „Cine e vinovat? Cine raspunde?„ Sa stiti ca am crezut ca concluziile acestui raport vor insemna inceputul angajarii raspunderii celor vinovati de situatia inacceptabila in care s-a pregatiti si efectuat deszapezirea in sezonul 2016-2017.

Situatia creata in aceasta iarna a reprezentat si reprezinta in continuare un real pericol la adresa baimarenilor si o bataie de joc la adresa cetatenilor corecti, care platesc taxe si impozite si care tin orasul in viata. Societatatea civila a inceput o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea actualului Consiliu Local, iar o serie de politicieni au promis solutii, care au ramas promisiuni si in ziua de astazi.

Tinand cont de toate acestea, am crezut ca asumarea si dezbaterea acestui raport va fi cel mai important punct de pe ordinea de zi. Acum ma intreb cati oare au citit raportul..Pe cati ii intereseaza oare problemele baimarenilor? S-a discutat prea putin ddespre deszapezire, toata atentia consilierilor fiind indreptata catre o noua lupta de putere pentru functia de consilier cu atributii de viceprimar. A fost mai important, asa ca au uitat de deszapezire, de oameni, de responsabilitati si angajamente.                      

Mi-am asumat mereu ca va voi prezenta adevarul. Am facut acest lucru in campanie, am facut acest lucru dupa campanie. O fac si acum. Astfel, conform raportului Comisiei, situatia creata la in sezonul rece 2016-2017 in Baia Mare se datoreaza, in esenta, urmatorilor factori:

 1. Refuzul Primarului Catalin Chereches, in functie pana la 15.04.2016, de a promova o hotarare de consiliu local prin care sa se aprobe prelungirea duratei contractului de deszapezire deja existent. Acest contract se putea prelungi pana cel tarziu in anul 2018, insa era suficient cat sa trecem iarna aceasta cu bine, timp in care se putea incheia un nou contract, in conditii legale si avantajoase pentru baimareni. Aceasta masura i-a fost propusa primarului in repetate randuri de catre Directia Generala Dezvoltare Publica. Neaprobarea respectivei prelungiri contractuale a fost o eroare, intrucat s-a produs astfel un timp mort intre cele doua perioade contractuale, timp mort a carei durata era incerta si care, dupa cum se constata, s-a prelungit nepermis si chiar periculos de mult. S-a ajuns astfel la prejudicierea cetatenilor si a bugetului municipiului prin neconforma deszapezire si prin incheierea unor contracte in proceduri de urgenta, dezavantajoase pentru Baia Mare.
 2. Indecizia Viceprimarului cu atributii de primar Marinel Rob, care a pierdut 3 luni degeaba. Directia Generala Dezvoltare Publica a depus la 07.06.2016 o documentatie privind achizitiea unui Acord cadru pe un termen de 2 ani. Intrucat interesul pentru binele public a fost unul ”ridicat”, documentatia a fost neconforma cu cerintele, fiind respinsa de doua ori de catre ANAP. Astfel, publicarea anuntului de participare s-a facut doar la data de 13.09.2016. S-au pierdut efectiv 3 luni!!!
 3. Decizia Viceprimarului cu atributii de primar Marinel Rob privind publicarea unei documentatii de achizitie neatractiva pentru agentii economici, diferita de cea depusa initial de catre serviciile tehnice de specialitate. Aceasta actiune, alaturi de intarzierea lansarii achizitiei, a condus la nedepunerea de oferte la doua termene consecutive din partea agentilor economici. La data la care s-a lansat licitatia publica in Baia Mare privin contractarea serviciilor de deszapezire, agentii economici de specialitate aveau deja contracte semnate in alte municipii cu primari gospodari si nu aveam nici cel mai mic interes in a accesa un contract deloc atractiv pentru ei.
 4. Semnarea contractelor de deszapezire in regim de urgenta de catre Marinel Rob, viceprimarul cu atributii de primari. Pe principiul ”graba strica treaba”, preset de situatie, viceprimarul a uitat sa introduca in contractele semnate de urgenta cu agentul economic care a efectuat deszazirea in Baia Mare un numar minim de utilaje ce trebuie utilizate, o cantitate de material antiderapant si o actiune coercitiva in cazul in care agentul economic nu respecta termenii contractuali si nu efectueaza actiunea de deszapezire corespunzator, asa cum de altfel s-a si intamplat. Castig garantat al agentului economic – deszapezire insuficienta.
 5. Neconforma coordonare a activitatii de deszapezire, ulterior lunii decembrie 2016. Responsabil departament Marius Aosan – imputernicit pentru monitorizarea si coordonarea  activitatii de deszapezire conform Dispozitiei Primarului nr. 2150/2016.

Punand toate aceste elemente cap la cap, cred ca orice om care vrea sa vada adevarul si nu e orbit de manipularea unor politicieni, ramane fara cuvinte in fata unui asemenea grad de incompetenta si/sau neglijenta in serviciu. Acum a fost iarna, am fost ingropati in zapada. Asteptam primavara ca sa fim ingropati in gunoaie? E inacceptabil. Solicit imperativ DEMISIA viceprimarului Marinel Rob si sanctionarea persoanelor responsabile pentru intarzierile care au generat situatia neconforma privind activitatea de deszapezire in acest sezon. Solicit si celorlalte partide care au avut reprezentanti in aceasta comisie de verificare, reprezentanti ce si-au asumat raportul alaturi de consilierii PSD – si ma refer aici la PNL in frunte cu proaspatul ales viceprimar Cristian Niculesculescu Tagarlas, si la UDMR- sa ceara executivului Primariei ducerea la indeplinire a masurilor propuse de Comisie si tragerea la raspundere a angajatilor vinovati de situatia creata.

Baimarenii merita mai mult. Merita atentia si respectul dumneavoastra, domnilor consilieri si domnilor viceprimari! S-au saturat de minciuni si incompenteta! Va cer responsabilitate, va cer sa munciti pentru baimareni si pentru acest oras!

 Florin Cristian Tataru, Presedinte PSD Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

 1. mmm

  ok, prima data cand citesc cu interes ce spune tataru’ … am si eu o intrebare, pe baza acestui raport, de ce nu se fac si plangeri penale ??? de ce PSD ul, avand acest raport nu merge cu el pe masa procurorilor ????

  Reply
  1. mmm

   am uitat … sa nu credeti ca uitam ca sunteti din PSD – PSD Ciuma Rosie … sunt curios daca tataru se dezminte de ordonanta de urgenta sau o imbratiseaza … de Zetea ce sa mai zicem … ati vazut careva vre-un lider PSD in ultima vreme … a, is cu semenii lor sobolanii, prin canalizari …

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1