FMI a revizuit in crestere estimarile privind economia romaneasca

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

pib-economieFondul Monetar International a revizuit in crestere la 2,7% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an, potrivit raportului World Economic Outlook publicat, marti, de institutia financiara internationala, transmite Agerpres.

In raportul publicat in toamna anului trecut, FMI estima o crestere de 2,4% pentru economia romaneasca in 2015. In ceea ce priveste estimarile pentru 2016, FMI prognozeaza ca economia romaneasca va inregistra un avans de 2,9%, peste cel de 2,5% prognozat in luna octombrie a anului trecut.

Noile cifre ale FMI sunt identice cu cele incluse in Declaratia de Final pentru Misiunea referitoare la Articolul IV din 2015, publicat dupa vizita expertilor FMI si CE la Bucuresti, in perioada 27 ianuarie — 10 februarie 2015, in care expertii FMI au estimat ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste cu 2,7% in acest an si cu 2,9% in 2016, iar principalul factor care va sta la baza acestei evolutii este consolidarea consumului privat pe fondul unei cresteri puternice a salariului real, al preturilor scazute la petrol si al unor rate ale dobanzii ce au atins niveluri minime record.

Pe de alta parte, FMI a revizuit in scadere estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 1,0% in 2015, comparativ cu estimarile din toamna, care indicau o crestere de 1,5%. Pentru 2016, FMI estimeaza o crestere a preturilor de consum de 2,4%, mai putin decat avansul de 2,9% preconizat in toamna. Situatia este similara in cazul deficitului de cont curent, unde estimarile FMI au fost revizuite in jos la 1,1%, de la 1,2%, pentru 2015 si la 1,5%, de la 1,8%, pentru 2016.

La nivel regional, Europa Emergenta, FMI sustine ca activitatea economica a incetinit anul trecut si mai multe tari au intrat in deflatie. In acest an insa preturile reduse la petrol vor da un impuls cresterii economice dar se vor adauga si presiunilor dezinflationiste. Acolo unde este posibil, politica monetara ar trebui folosita pentru a sustine cererea interna, iar tarile cu pozitii fiscale slabe ar trebui sa-si refaca rezervele fiscale.

‘Politica monetara ar trebui sa ramana relaxata in Polonia si Romania, avand in vedere prognoza de inflatie redusa si fenomenul de relaxare cantitativa din zona euro. Investitiile publice pot fi devansate pentru a contracara efectul negativ aparut de pe urma masurilor planificate de consolidare fiscala, asa cum sunt avute in vedere in Polonia si Romania, sprijinite de o absorbtie mai mare a fondurilor europene’ se arata in raportul FMI.

La nivel global, FMI estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,5% in 2015 si un avans de 3,8% in 2016, in linie cu prognozele din ianuarie, dupa ce in 2014 economia mondiala a inregistrat o crestere de 3,4%. ‘Cresterea este prognozata sa fie mai puternica in 2015 decat in 2014 in economiile avansate, dar mai slaba in cazul pietelor emergente, ca urmare a inrautatirii perspectivelor pentru unele mai economii emergente precum si pentru exportatorii de petrol’, se arata in raportul FMI.

In acest context, FMI considera ca in multe economii avansate mentinerea unor politici monetare relaxante este esentiala pentru sustinerea activitatii economice. De asemenea, in unele economii este nevoie de cresterea investitiilor in infrastructura si de implementarea reformelor structurale. In multe economii emergente, spatiul de manevra oferit de politica macroeconomica pentru sprijinirea cresterii economice ramane limitat. Insa in unele din aceste state, pretul redus al petrolului va ajuta la diminuarea inflatiei si vulnerabilitatilor externe, ceea ce va reduce presiunile asupra bancilor centrale pentru majorarea dobanzilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2