FMI acorda Argentinei o transa de 10,87 miliarde dolari din programul de asistenta financiara

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O misiune a Fondului Monetar International a ajuns la un acord cu autoritatile din Argentina privind a treia evaluare a progreselor economice realizate in programul pe trei ani convenit cu FMI, ceea ce va debloca o transa de 10,87 miliarde dolari, transmit Reuters si site-ul telesurenglish.net, informeaza AGERPRES.

Transa face parte din programul de asistenta financiara in valoare de 56,3 miliarde dolari acordat anul trecut Argentinei, in ideea de a contribui la stabilizarea celei de a doua economii din America Latina, afectata de o depreciere de 50% a monedei nationale in raport cu dolarul, ceea ce a stimulat inflatia si a afectat evolutia PIB-ului.

Argentina va avea acces la bani dupa ce obtine aprobarea Consiliului de Administratie al Fondului Monetar International, asteptata in urmatoarele saptamani. Deja Guvernul de la Buenos Aires a accesat anul trecut 15 miliarde dolari din programul de asistenta financiara.

Banii vor fi folositi de Guvernul de la Buenos Aires pentru a tine sub control inflatia, pentru a proteja moneda locala, peso, si a revitaliza economia, confruntata cu o recesiune dura.

FMI a cerut Executivului argentinian mai multe masuri de austeritate, inclusiv reducerea cheltuielilor guvernamentale, pentru a ajunge la un deficit primar zero in 2019.

Rata anuala a inflatiei a ajuns la 51,2% in februarie, iar moneda nationala se depreciaza in continuare in raport cu dolarul. Conform FMI, economia argentiniana s-a contractat cu 2,8% in 2018 si ar urma sa inregistreze un declin de 1,6% in 2019, dar exista „perspective bune pentru o redresare graduala”.

In ultimele luni, zeci de mii de argentinieni au iesit pe strazile din Buenos Aires, in semn de protest fata de programul de austeritate promovat de presedintele Mauricio Macri si fata de cresterea costurilor serviciilor publice.

Macri a decis taierea subventiilor pentru utilitatile publice si alte servicii publice in vederea reducerii deficitului bugetar cronic al Argentinei, ceea ce a dus la cresterea cu aproape 2.000% a preturilor energiei electrice si gazului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2