FMI acorda Ucrainei un imprumut de 14 – 18 de miliarde de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fondul Monetar International a anuntat, joi, ca va acorda Ucrainei un imprumut de 14 – 18 de miliarde de dolari, transmite Reuters citata de Agerpres.

In total, Ucraina va primi de la organismele internationale aproximativ 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani, a anuntat FMI. Din aceasta suma, 14 — 18 miliarde de dolari vor reprezenta contributia FMI, iar suma exacta va fi determinata dupa ce va fi justificat intregul sprijin bilateral si multilateral.

O echipa de experti ai FMI a vizitat Kievul la inceputul acestei luni, pentru a evalua situatia economica a Ucrainei si a discuta un posibil program de imprumut.

Acordul ar urma sa fie supus aprobarii Board-ului FMI in aprilie, dupa ce autoritatile de la Kiev vor aproba un pachet de masuri menit sa stabilizeze economia si sa creeze conditiile pentru o crestere sustenabila, se arata in comunicatul FMI.

Autoritatile ucrainene se vor concentra pe reformarea politicilor monetare si a ratelor de schimb, a sectorului financiar, a politicilor fiscale, a sectorului energetic si climatului de afaceri.

Seful misiunii FMI in Ucraina, Nikolay Gueorguiev, a anuntat incheierea acordului dintre Kiev si FMI, dar fara a preciza si valoarea primei transe ce va fi acordata Ucrainei, care are nevoie urgenta de fonduri pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Miercuri, autoritatile de la Kiev au anuntat majorarea pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50% incepand cu data de 1 mai 2014, urmand sa implementeze noi majorari conform unui calendar care se intinde pana in anul 2018.

Masura, care va fi nepopulara pentru cetatenii obisnuiti cu pretul subventionat la gaze naturale din perioada sovietica, a fost luata la cererea Fondului Monetar International, in schimbul acordarii unui program de asistenta financiara.

Pentru consumatorii industriali, majorarea pretului gazelor naturale va fi de 40% si se va aplica de la 1 iunie, a declarat Iuri Kolbuchin, unul dintre responsabilii companiei energetice Naftogaz.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, in valoare de 15 miliarde de dolari, a fost inghetat in 2011, in urma refuzului Kievului de a pune capat subventiilor si a majora preturile la gaze si incalzire pentru consumatorii casnici.

Un inalt oficial de la FMI a declarat, recent, ca autoritatile ucrainene sunt decise sa adopte reformele necesare in schimbul ajutorului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1