FMI nu agreeaza reducerea TVA si cresterea salariilor in Sanatate si Educatie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

fmiPremierul Victor Ponta a declarat joi ca, in urma vizitei tehnice a delegatiei FMI, “exista un punct clar de dezacord” referitor la deficitul bugetar pentru anii 2016-2017, lucru care reflecta, in opinia prim-ministrului, faptul ca FMI nu este de acord cu scaderea TVA si cu cresterea salariilor in Educatie si Sanatate, scrie Agerpres.

“Dupa vizita tehnica a delegatiei FMI, exista un punct clar de dezacord intre Guvernul Romaniei si acestia — deficitul bugetar pentru anul 2016 si 2017. FMI sustine ca va fi de circa 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% — oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeana poate interveni conform tratatelor in vigoare (in conditiile in care multe tari europene, cel mai recent Spania, si-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%).

Aceasta discutie tehnica trebuie inteleasa de cetatenii tarii, singurii care, in final, pot decide. Sunt de fapt doua puncte mari in litigiu (restul sunt secundare si usor de rezolvat): 1. FMI nu agreeaza reducerea TVA prevazuta de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente — deja in vigoare din 1 iunie); 2. nu sunt de acord cu cresterea salariilor cu 25% la Sanatate si Educatie”, a explicat Ponta, pe contul sau de Facebook.

Premierul afirma insa ca, din punctul de vedere al Guvernului actual, ambele masuri sunt “necesare si sustenabile” pentru ca asa se va reusi mentinerea ritmului de crestere si dezvoltare economica, “cel mai rapid din UE”.

In acest context, Ponta sustine ca pentru cetatenii Romaniei exista doua optiuni, “exprimate constitutional prin intermediul Parlamentului”, si anume: “mentinerea politicilor actualului Guvern referitoare la TVA si salarii in Sanatate si Educatie” sau “instalarea unui nou Guvern al PNL (sustinut bineinteles de presedintele Iohannis) care sa ia decizia pastrarii cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) si revenirea salariilor in Sanatate si Educatie la nivelul dinainte de cresterea de 25%! (deci taierea practic a salariilor ca in 2010 sau amanarea, fiind vorba de legi deja in vigoare)”.

Potrivit sefului Guvernului, prin asemenea taieri “deficitul bugetar pe 2016-2017 va scadea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI”, dar cu consecinte pe care el personal le considera ca “fiind de natura sa aduca Romania inapoi la anul 2010!”.

“Eu si Guvernul pe care il conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare Romaniei pentru a se dezvolta in continuare asa cum a reusit in ultimii 4 ani! Pana la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident ca anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare sa decida asupra acestor subiecte fundamentale pentru tara noastra!”, a conchis premierul.

Fondul Monetar International estimeaza un deficit bugetar de 3% din PIB in 2016 si peste acest nivel in 2017 din cauza reducerilor masive de taxe si impozite s a majorarilor salariale anuntate, in timp ce recomandarea institutiei financiare internationale privind deficitul este de 1,5% din PIB pentru anul viitor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *