FMI recomanda pe termen mediu un deficit de 1,5% din PIB pentru a reconstrui rezerva financiara

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

FMI recomanda autoritatilor romane sa protejeze anvelopa veniturilor, sa majoreze intr-un ritm moderat salariile si pensiile si, pe termen mediu, sa aiba ca obiectiv un deficit de 1,5% din PIB pentru a reconstrui rezerva financiara (buffer).

Aceste obiective pot fi indeplinite prin reducerea deficitului la aproximativ 2,3% din PIB in 2017 si la 2% din PIB in 2018, se arata intr-un comunicat al FMI remis vineri AGERPRES.

Consolidarea pe termen mediu ar trebui sa fie sprijinita de reforme care sa imbunatateasca eficacitatea sectorului public, considera FMI.

Obtinerea unei cresteri sustenabile mai ridicate va fi dificila fara eforturi mai solide de majorare a eficientei investitiilor si de reformare a intreprinderilor de stat. Calitatea infrastructurii din Romania este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, apreciaza FMI. Exista o necesitate vitala pentru intarirea institutiilor care fac investitii publice, pentru a utiliza complet fondurile europene si pentru a imbunatati calitatea investitiile finantate din surse interne.

Recentele eforturi de a finaliza desemnarea autoritatilor de conducere si progresele inregistrate in verificarea eligibilitatii proiectelor finantate de UE sunt binevenite si trebuie sa continue, se arata in raportul institutiei financiare internationale care cuprinde concluziile misiunii periodice de evaluare realizata in Romania. In acest sens, FMI recomanda consolidarea pregatirii marilor proiecte de infrastructura.

De asemenea, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat este esentiala pentru sporirea eficientei economiei si imbunatatirea calitatii investitiilor publice. Autoritatile ar trebui sa revigoreze programul de privatizare blocat si sa restructureze companiile de stat, pentru a ajuta la imbunatatirea generala a performantelor lor financiare si la reducerea arieratelor, considera FMI.

Cateva privatizari de succes si oferte publice initiale (IPO) — cum ar fi Hidroelectrica, societate care asteapta numirea Consiliului de Supervizare — vor ajuta de asemenea la imbunatatirea profilului international al Romaniei ca destinatie de investitii.

In plus, apreciaza FMI, numirea unor profesionisti la conducere si in consiliile de administratie ar trebui sa continue, in concordanta cu principiile recent adoptatei Legi a guvernantei corporatiste. Bancile ar trebui sa nu intre sub incidenta acestei legi, deoarece fac deja obiectul unei legi specializate a guvernantei corporatiste.

Guvernul preconizeaza crearea unui fond suveran de investitii pentru a sprijini investitiile. FMI recomanda ca acest fond sa fie bazat pe cele mai bune practici internationale legate de numirea conducerii, de transparenta, de auditare, de selectare a proiectelor de investitii si de folosire a garantiilor de stat pentru a minimaliza potentialele riscuri fiscale, se arata in comunicatul institutiei financiare internationale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2