FMI: Romania ar trebui sa reduca deficitul bugetar la 1,5% din PIB pana in 2020

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Deficitul bugetar ar trebui redus sub nivelul ciclic neutru, atat pe termen scurt cat si ulterior, la 1,5% din PIB pana in 2020, contribuind la revenirea lina la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei, conform angajamentelor fata de UE, se arata in documentul publicat vineri de Fondul Monetar International (FMI) la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV, informeaza AGERPRES.

Institutia financiara apreciaza ca este nevoie de un deficit fiscal mai mic, tinand cont de relansarea ciclica solida. Deficitele mari din timpul perioadelor de boom al economiei tind sa cauzeze dezechilibre interne si externe, avand ca rezultat o acumulare excesiva de datorii, si forteaza o ajustare mai solida (si prociclica) in timpul scaderii activitatii economice, avertizeaza FMI.

Referitor la actualele politici, FMI estimeaza ca sunt necesare masuri care se ridica la 0,6% din PIB pentru a indeplini tinta de deficit de 3% din PIB a Guvernului pe 2018, chiar daca ar fi de dorit o tinta mai redusa de deficit. Aceste masuri ar trebui sa evite o deteriorare suplimentara a structurii bugetului si sa protejeze cheltuielile de capital.

Conform FMI, principiile cheie ale unei guvernari solide sunt: predictibilitatea, prioritizarea si eficienta.

Livrarea eficienta a serviciilor guvernamentale este indispensabila pentru o convergenta sustinuta inclusiva spre standardele de viata din UE. Politicile predictibile si orientate pe termen mediu faciliteaza reformele structurale, investitiile si avansul economiei. Acestea merg mana in mana cu o guvernanta care se bazeaza mai mult pe reglementari, cu continuarea luptei impotriva coruptiei si cu un sector financiar mai rezistent, sustine FMI.

Nivelul comparativ scazut (si in declin) al veniturilor din taxe ca procent din PIB din Romania subliniaza importanta mobilizarii efective a veniturilor si a gestionarii cheltuielilor. Acestea ar trebui sa ajute la acoperirea nevoilor mari in domenii prioritare, precum infrastructura, educatia si sanatatea, si sa raspunda la provocarile pe termen mediu legate de evolutiile demografice nefavorabile, se arata in raportul FMI.

Imbunatatirea colectarii veniturilor ar putea avea un impact semnificativ, modificarile fiscale trebuie sa fie mai predictibile si mai putin frecvente, si ar trebui evitate noi reduceri de taxe, considera institutia financiara.

Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetului general consolidat s-a cifrat in 2017 la 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita la 2,96% din PIB.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) s-a aflat in aceste zile la Bucuresti, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti in baza Articolului IV din Statutul institutiei financiare internationale.

In prezent, Romania nu are in derulare un acord de finantare cu Fondul Monetar International.

Consultarile periodice prevazute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *