FMI si-a imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti in 2017 si 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 3,8% pana la 4,2%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marti de institutia financiara internationala in avanpremiera reuniunii de primavara.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit usor si estimarile privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 3,4%, fata de avansul de 3,3% preconizat in toamna anului trecut.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Romania va inregistra in acest an a doua cea mai mare crestere economica din Europa, fiind devansata doar de Islanda (5,7%). Pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2%, iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra un avans al PIB de 3%.

„Perspectivele economice pentru Europa Emergenta sunt relativ favorabile, cu exceptia Turciei. Pentru intregul grup, cresterea este preconizata sa ramana la 3% in 2017 si sa se imbunatateasca la 3,3% in 2018”, subliniaza FMI in raportul „World Economic Outlook”.

In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in jos, pana la o crestere de 1,3%, de la un avans de 1,7% cat se estima in toamna, urmand ca ritmul de crestere a preturilor sa accelereze in 2018 pana la 3,1%, peste avansul de 2,5% preconizat anterior de FMI.

In schimb, FMI a lasat neschimbate estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in 2017, la minus 2,8%, si chiar si-a revizuit estimarile pentru anul 2018 pana la un deficit de cont curent de 2,5%, in conditiile in care in toamna prognoza ca deficitul de cont curent al Romaniei va depasi pragul de 3% in 2018 ajungand la minus 3,2%.

Pe de alta parte, FMI a revizuit in scadere si estimarile referitoare la rata somajului in Romania, care ar urma sa inregistrezeun declin semnificativ in 2017, pana la 5,4%, fata de 6,2% cat estima anterior, pentru ca in 2018 sa ajunga pana la 5,2%.

La nivel global, FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2017 si 2018.

„Cresterea economiei mondiale, estimata in luna octombrie la 3,1% pentru 2016, este proiectata sa se majoreze la 3,5% in 2017 si 3,6% in 2018, o revizuire in sus cu 0,1 puncte procentuale pentru 2017 comparativ cu estimarile din luna octombrie a anului trecut”, se arata in raportul publicat de FMI.

Intr-un comunicat publicat in martie, la finalul vizitei in Romania, misiunea FMI arata ca avansul economiei romanesti este proiectat la 4,2% in anul 2017, sustinut de stimularea in continuare a consumului privat printr-o noua runda de relaxare fiscala si de majorari salariale. „In absenta unei impulsionari puternice a investitiilor, a accelerarii reformelor structurale si a consolidarii institutiilor, se anticipeaza o reducere a ritmului de crestere pe termen mediu”, precizau reprezentantii institutiei financiare internationale la vremea respectiva.

Ministrul roman al Finantelor, Viorel Stefan, arata, in 12 aprilie, ca Romania ar putea inregistra in 2017 o crestere economica mai mare decat cea estimata, de 5,2% din PIB, o contributie importanta la acest lucru urmand sa aiba agricultura.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole