Focar de pesta porcina africana, confirmat aproape de judetul Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc marti, 1 august 2017, intalnirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor si a Zoonozelor – Judetul Maramures, cu ocazia exercitiului de simulare in directia prevenirii si combaterii pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Au participat prefectul Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, Danut Crisan, director executiv, Vasile Pop, director executiv adjunct si dr. Marius Sima, consilier, din partea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures, sefi ai institutiilor deconcentrate, primari ai unitatilor administrativ-teritoriale etc.

Danut Crisan, director executiv al DSVSA Maramures a anuntat ca in dimineata zilei de 1 august 2017 s-a primit o notificare cu privire la existenta unui focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o exploatatie din judetul Satu Mare. Vestea vine dupa ce, la inceputul lunii iunie 2016, a fost notificat un focar in Ucraina, la mai putin de 20 km de granita nationala, in mediul silvatic, la porci mistreti.

Prefectul Vasile Moldovan a prezentat cadrul legal de care trebuie sa se tina cont in cazul unei epizootii de pesta porcina africana si a indemnat lumea sa nu intre in panica, dar sa manifeste vigilenta si sa raporteze orice suspiciune de boala.

Boala nu se transmite la om. Detinatorii de porci domestici trebuie sa stie ca, in caz de confirmare a bolii si chiar de suspiciune, statul roman ofera despagubiri la valoarea de piata, atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, indiferent daca animalele sunt asigurate sau nu. Pagubele suferite sunt stabilite de o comisie de evaluare. Se ofera despagubiri numai pentru animalele identificate si introduse in baza de date. Nu este permisa vanzarea porcilor in targuri si nici nu vor fi permise aglomerari de animale din specia suina.

Pesta porcina africana a fost introdusa in Europa in urma cu 60 de ani. Este o boala infectioasa, foarte contagioasa, care poate afecta porcii domestici si salbatici, indiferent de varsta si sex, caracterizata clinic prin hipertermie, tulburari cardiovasculare, respiratorii si nervoase, iar anatomopatologic prin diateza hemoragica. Rata de morbiditate (imbolnavire) este de aproape 100%, iar rata de mortalitate este de 95%. Nu exista vaccin disponibil contra acestei boli, boala nu poate fi tratata. Virusul PPA este foarte rezistent la actiunea factorilor fizici, chimici si biologici. Se poate inactiva in 60 de minute la 56 grade Celsius, in 30 de minute la 60 grade Celsius, sau prin soda caustica 2%, hidroxid de sodiu 2%, hipoclorit de sodiu (2-3% clor disponibil), compusi de iod etc.

Boala se transmite prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sanatoase sau indirect, prin adaposturi, asternut, furaje, mijloace de transport contaminate; prin hranirea porcilor cu furaje (laturi) care contin carne sau produse din carne infectate; prin vectori biologici: capuse. Singura posibilitate de diagnostic diferential intre pesta porcina africana si pesta porcina clasica este identificarea virusului. Se impune recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator.

In cadrul intalnirii Centrului Local de Combatere a Bolilor a avut loc o simulare a unui focar de pesta porcina africana, stabilindu-se un plan de masuri de implementat in acest caz.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2