Fondatorii Hope and Homes for Children, Mark si Caroline Cook, si directorul regional, Stefan Darabus, decorati de presedintele Klaus Iohannis

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Visul lui Caroline Cook, acela de a inchide toate orfelinatele din Romania, va deveni realitate curand

 In 17 mai, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a fondatorilor Fundatiei Hope and Homes for Children, Mark Cook si Caroline Cook, precum si a directorului regional pentru Europa Centrala si de Sud al Fundatiei, Stefan Darabus. Cei trei au primit Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler in semn de deosebita apreciere pentru activitatea remarcabila si constanta desfasurata in sprijinul reformei sistemului de protectie a copilului din Romania, pentru munca sustinuta in asigurarea finantarii programelor dedicate acestui scop.

Hope and Homes for Children a fost infiintata in 1994, in Marea Britanie, de sotii Mark si Caroline Cook, cu scopul de a reconstrui orfelinatele distruse in urma războiului din Bosnia. Lucrand cu copiii din orfelinate, cei doi soti și-au dat seama că, de fapt, nevoile lor cele mai importante erau dragostea și siguranța unei familii. Impresionati de imaginile cu copiii din ofelinatele din Romania din anii ’90, Mark si Caroline au decis sa isi ofere sprijinul pentru rezolvarea acestei probleme. Astfel, activitatea Hope and Homes for Children a inceput in Romania in 1998, cand in orfelinate erau peste 100.000 de copii. Astazi, in aceste institutii de tip vechi mai sunt doar 6.500 de copii.

In cei 20 de ani de activitate in Romania, Hope and Homes for Chidren a contribuit la inchiderea a 55 de institutii de tip vechi, alte 15 fiind in curs de inchidere, iar 5.185 de copii au fost scosi din orfelinate. Copiii care cresc in orfelinate manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii care parasesc institutiile au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. Peste 1.000 de tineri au fost sprijiniti pentru a incepe o viata independenta si aproape 2.000 de copii au fost primiti in centrele de zi. Cu sprijinul partenerilor si al autoritatilor locale, Hope and Homes for Children a dezvoltat 101 de case de tip familial in care peste 1.200 de copii si tineri proveniti din centrele de plasament inchise traiesc intr-un mediu cat mai apropiat de cel familial. In acest tip de locuinte, maximum 10-12 copii primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.

Complementar programului de inchidere a institutiilor de tip vechi, din anul 2001, Hope and Homes for Children deruleaza programul de prevenire a separarii copilului de familie, 28.436 de copii fiind salvati de la ruperea de familie prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai.

Anul acesta, cand Fundatia aniverseaza 20 de ani de activitate in Romania, decorarea fondatorilor Hope and Homes for Children, Mark si Caroline Cook, si a directorului regional pentru Europa Centrala si de Sud, Stefan Darabus, de catre presedintele Romaniei reprezinta cea mai importanta recunoastere a activitatii desfasurate de Hope and Homes for Children in Romania in scopul reformarii sistemului de protectie a copilului. Misiunea Hope and Homes for Children este sa inchida toate orfelinatele din Romania pana in anul 2026.

Mark Cook, fondatorul Hope and Homes for Children – „Ceea ce am descoperit acum 20 de ani in Romania ne-a socat, ne-a indurerat si a avut un impact profund asupra vietii noastre de atunci incoace. Alaturi de Stefan Darabus, am descoperit 60 de bebelusi ascunsi undeva la etajul superior al spitalului din orasul Cavnic. Stateau intinsi, in tacere, in patuturi, acoperiti de propriile dejectii. Imaginea asta ne-a dat fiori si ne-am dat seama ca trebuia neaparat sa-i salvam.

Aceasta a fost scanteia care ne-a impins pe drumul dezinstitutionalizarii. Succesul activitatii noastre in Romania li se datoreaza, in primul rand, membrilor echipei noastre, toti romani, care au dat dovada de enorm de multa compasiune si de curaj, si, in al doilea rand, reprezentantilor institutiilor statului la toate nivelurile, care i-au sustinut in actiunile lor. Din nefericire, sunt multe tari in toata lumea unde copiii sunt inca plasati in orfelinate, dar Romania a devenit un exemplu la nivel mondial, care a demonstrat cum se poate schimba cu totul un astfel de sistem, eliberand copiii captivi in institutiile de stat si ajutandu-i sa ajunga in mijlocul unei familii iubitoare. Sotia mea, Caroline, visa sa inchida toate orfelinatele din Romania; curand, visul ei va deneni realitate.

Stefan Darabus, director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children – „Trauma abandonului e crunta si au suferit-o foarte multi copii in tara noastra. Pentru ca stiam ce inseamna, mi-am dedicat copiilor din orfelinate ultimii 20 de ani. Ca mine au facut si colegii mei, o echipa de poveste, niste oameni absolut aparte si cu o forta de actiune fantastica. In 1998, vreo 100.000 de copii supravietuiau intr-un cosmar, in conditii de lagar, in orfelinate.

Vedeam, zi de zi, atata durere, atata tristete si disperare, atata resemnare si capitulare in sectiile de pediatrie a maternitatilor, leaganele pentru copii pana la trei ani, in celelalte institutii, si imi doream sa se sfarseasca odata. Acum, plimbandu-ma pe strazi, intalnesc tineri adulti, stapani pe vietile lor, care sunt pe calea cea buna si datorita noua. Le-am dat o familie. I-am mutat in sutele de case familiale pe care le-am dezvoltat. Au ajuns in asistenta maternala, i-am ajutat sa mearga inapoi in familiie lor sau au fost adoptati. Oricum, de la 100.000 in orfelinate atunci, in 1998, acum sunt mai putin de 7.000. Si acestia vor ajunge tot in familii sau in medii familiale. In 20 de ani s-au stans vreo 50.000 de copii pe care, intr-un fel, i-am salvat.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole