Fonduri europene de 155 milioane euro pentru sprijinirea studentilor defavorizati, a doctoranzilor in antreprenoriat si a cercetatorilor

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Fondurilor Europene a lansat doua noi apeluri de proiecte, de 155 milioane euro, finantate prin Programul Operational Capital Uman (POCU), prin care se acorda burse din fonduri europene studentilor defavorizati, doctoranzilor si cercetatorilor post-doctorat, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, marti, AGERPRES.

‘Bursa Student antreprenor este o masura care are drept obiectiv cresterea participarii studentilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenta, eliminarea impedimentelor de integrare socio-profesionala pe care le intampina in prezent studentii din mediul rural, cei din comunitatile dezavantajate economic, cei apartinand minoritatii rome, dar si persoanele cu dizabilitati – studenti care au depasit varsta de 24 ani. In cadrul proiectelor finantate prin acest apel, se va acorda bursa Student antreprenor, in valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licenta. Studentii sprijiniti sunt cei care urmeaza cursuri de formare antreprenoriala si care apeleaza la servicii de consiliere profesionala. Acesti tineri vor fi incurajati sa isi dezvolte competentele antreprenoriale si sa realizeze planuri de afaceri’, se arata in document.

Acordarea bursei este conditionata de absolvirea studiilor tertiare/continuarea studiilor, in vederea cresterii numarului de cursanti si de absolventi din invatamantul superior, in asa fel incat sa fie combatut abandonul universitar, iar ofertele educationale sa fie corelate cu piata muncii.

‘Valoarea totala a apelului de proiecte este de peste 71 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene este de 85%. Pot depune proiecte institutiile de invatamant superior acreditate, publice si private. Universitatile pot depune proiecte in valoare maxima de 1,7 milioane de euro, in parteneriat cu alte institutii de invatamant superior acreditate, publice si private, cu ONG-uri, inclusiv asociatiile studentesti sau cu parteneri sociali’, informeaza MFE.

Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor si cercetatorilor post-doctorat in antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor/ pietei muncii.

„Astfel, investitiile din programul ‘Sprijin pentru doctoranzi si cercetatori post-doctorat’ au in vedere sprijinirea studentilor inscrisi la studii doctorale si a cercetatorilor post-doctorat si sustinerea initiativelor antreprenoriale conexate cu cercetarea universitara din domeniile cu potential competitiv si specializare inteligenta. Practic, prin aceasta interventie este conditionata scoala doctorala de includerea angajatorilor in creionarea programei dedicate acestui proiect si prin implicarea lor, alaturi de profesori, in stabilirea necesarului de competente si de cercetare care trebuie dezvoltat de catre doctorand sau cercetator. In acest fel, se asigura corelarea programelor cu nevoia de calificare si cercetare din piata muncii”, mentioneaza sursa citata.

Prin acest apel dedicat doctoranzilor si cercetarilor se va acorda o bursa lunara. Bursa Doctorand antreprenor va avea o valoare de cel mult 400 de euro/luna si se va acorda pentru o perioada de maximum 12 luni consecutive, inclusa in ultimii doi ani terminali ai studiilor de doctorat. Bursa Cercetator post-doctorat antreprenor va avea o valoare de cel mult 600 euro/luna si se va acorda pentru o perioada de maximum 12 luni consecutive.

Valoarea totala a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene este de 85%. Institutiile de invatamant superior care au incheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte in valoare maxima de 1,5 milioane euro.

‘Odata cu lansarea unor astfel de apeluri, urmarim cresterea calitatii educatiei, prin combaterea abandonului universitar si sprijinim, totodata, studentii defavorizati. Sa nu uitam cat de importanta a devenit corelarea ofertelor educationale cu nevoile pietei muncii. Crearea de noi locuri de munca, cresterea gradului de ocupare, mai ales in randul tinerilor, astfel incat acestia sa poata avea o viata profesionala si personala implinita, pot fi realizate numai printr-un invatamant ancorat in realitatile pietei muncii. Pe langa stimularea competentelor profesionale, accentul trebuie pus pe dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin apelul dedicat burselor doctorale pentru antreprenoriat, deschidem, practic, surse de finantare pentru indeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, pentru a asigura un invatamant superior de calitate’, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Din luna noiembrie 2017 pana in prezent, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman a lansat apeluri de proiecte in valoare de 1,38 miliarde euro.

Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde de euro. POCU stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de Romania in domeniul resurselor umane, pentru reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole