Fondurile europene si nationale au “rotunjit” conturile fermierilor cu 4 miliarde de euro in acest an

PNL

fermieriO suma record de 4 miliarde de euro a intrat in acest an in conturile fermierilor romani prin schemele de plati directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultura (FEGA), prin masurile de dezvoltare rurala finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), dar si datorita subventiilor acordate integral de la bugetul de stat, informeaza AGERPRES.

Datele de bilant ale Ministerului Agriculturii arata ca in jur de 1,5 miliarde euro erau deja platiti pana la 15 octombrie 2016, pe platile directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adaugat, incepand din 16 octombrie si pana in prezent, alte 1,05 miliarde euro, banii aferenti cererilor de plati directe depuse in Campania 2016.

Din plafonul total alocat din FEGA pentru campania din acest an, de circa 1,7 miliarde euro, a fost platita pana la data de 28 decembrie o suma de peste un miliard euro, iar diferenta ramasa, de 700 milioane euro, va ajunge la fermieri pana la data limita stabilita de Regulamentele comunitare in vigoare, respectiv 30 iunie 2017.

In ceea ce priveste platile pe dezvoltare rurala efectuate din FEADR in perioada noiembrie 2015 — decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro sunt aferente perioadei curente de programare. Romania beneficiaza de o alocare financiara din FEADR de 8,128 miliarde de euro pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2014-2020, la care se adauga cofinantarea de la bugetul de stat, in valoare de 1,344 miliarde de euro, iar platile efectuate pana la acest moment reflecta un grad de absorbtie de circa 14%.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca platile efectuate au fost deja returnate de catre Comisia Europeana, in proportie de 77%, urmand ca diferenta sa fie rambursata Romaniei pana la jumatatea lunii ianuarie, reintregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor.

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Eugen Popescu, declara in luna septembrie ca programul PNDR a demarat in exercitiul financiar 2014 — 2020 prin preluarea unui portofoliu consistent de proiecte din perioada de finantare anterioara, aflate in diferite stadii de implementare. El considera acest aspect, pe de o parte, un succes, pentru ca daca nu se reusea acest lucru “ar fi fost o catastrofa in special pentru cei care deruleaza aceste proiecte”, iar pe de alta parte un esec, pentru ca aceste proiecte nu au fost finalizate la timp, iar cheltuielile cu salvarea lor se ridicau la 460 de milioane de euro.

AFIR a primit, incepand din aprilie 2016, cand s-au lansat primele apeluri de primire a proiectelor de investitii din acest an si pana la finele lunii decembrie, 14.159 de cereri de finantare pentru proiecte de investitii prin intermediul submasurilor de finantare din cadrul PNDR 2020, iar alocarea totala a solicitarilor de finantare nerambursabila a depasit 1,81 miliarde de euro.

Potrivit datelor AFIR, pana in prezent, au fost selectate 2.310 proiecte in vederea semnarii contractelor de finantare cu beneficiarii, in valoare totala de peste 348 milioane de euro. In acest an, AFIR a deschis sesiuni de primire a proiectelor pentru 18 submasuri (sM) de finantare a investitiilor in agricultura si dezvoltarea spatiului rural prin PNDR 2020, iar sapte dintre aceste submasuri au fost lansate in premiera in 2016. Ele vizeaza finantarea cooperarii si grupurile de producatori, procesarea produselor agricole si pomicole, dar si o schema de sprijin pentru micii fermieri.

Din anul 2015 si pana in prezent, Agentia a primit in total 21.850 cereri de finantare, in valoare de aproximativ 3,36 miliarde de euro, iar dintre acestea au fost selectate 6.671 proiecte, in valoare totala de peste 1,25 miliarde de euro. Procesul de selectie este insa in desfasurare.

Valoarea totala a proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2020, finalizate pana in prezent, se ridica la aproximativ 122 de milioane de euro.

Pe de alta parte, un alt program gestionat de MADR, cu sume alocate de aproape 10 ori mai mici decat celelalte, este Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POP-AM), care a inregistrat in 2016 o rata de absorbtie de numai 6,63%, adica o plata efectiva de 11,6 milioane de euro. Din aceasta suma, mai mult de 9,4 de milioane de euro reprezinta prefinantarea, releva datele MADR transmise la solicitarea AGERPRES, la inceputul lunii decembrie.

Acest program a fost lansat efectiv in luna aprilie, la Tulcea, locul unde este, de altfel, cel mai important centru piscicol al Romaniei.

“Mi-as dori ca toate baltile fostelor exploatatii de acvacultura sa revina pescuitului si sa se termine cu agricultura din bazinele piscicole (…) Potentialul acestei zone este extraordinar. Din nefericire, Romania nu a gasit o solutie pentru o forma de subventie la peste, asa cum se intampla in PNDR pentru agricultura. POPAM este singurul sprijin material care vine in sectorul piscicol”, spunea atunci directorul general al Autoritatii de Management (AM) al POPAM, Ciceronis Cumpanasoiu.

Prima masura din POPAM 2014-2020 a fost lansata insa la finele anului trecut si se adreseaza Grupurilor locale pentru pescarie durabila (FLAG — ‘Fisheries Local Action Group’), iar pana in aprilie 2016 un numar de 13 grupuri depusesera deja cereri pentru acordarea sprijinului pregatitor.

In data de 19 decembrie 2016, Autoritatea de Management pentru POP 2014-2020 a deschis sesiuni de depunere de proiecte pe masuri referitoare la prelucrarea produselor pescaresti si acvacultura, cu fonduri disponibile de 45,1 milioane de lei, la diversificarea veniturilor si noi forme de venituri (4,51 milioane de lei) si la investitii productive in acvacultura (135,5 milioane de lei). Aceste sesiuni vor fi active pana la data de 16 februarie 2017, iar propunerile de proiecte si cererile de finantare se depun online, in sistemul electronic MySMIS 2014.

Romania a primit pe acest program pentru exercitiul financiar 2014-2020 o alocare de 168,42 milioane de euro din Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM), iar acestei sume i se adauga contributia de 25% din partea Guvernului Romaniei care este de 25% din alocare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1