Constructorul american de automobile Ford planuieste folosirea in comun a dronelor cu autovehiculele autonome pentru o mai buna orientare in trafic, in special in zonele slab sau deloc cartografiate ori care sunt afectate de o catastrofa, a indicat unul din responsabilii proiectului, conform AFP, informeza AGERPRES.
Potrivit lui Alan Hall, purtator de cuvant al departamentului de tehnologie de la Ford, ideea asocierii celor doua mijloace a aparut in timpul unei sesiuni de discutii interactive intre cercetatori si ingineri care lucreaza la proiectului autovehiculului autonom al Ford. Aceasta propunere a facut obiectul unui brevet depus la Oficiul de brevete americane (USPTO).
Sistemul utilizeaza dronele lansate de pe autovehicule autonome si care au rolul de a realiza o harta a mediului in care se deplaseaza vehiculul, acesta din urma comunicand cu sistemul prin senzorii care sunt instalati pe plafon.
Pieter Gillegot-Vergauwen, vicepresedinte pentru produse al fabricantului de navigatii prin GPS TomTom, a indicat in timpul unui seminar organizat de Microsoft la Detroit ca grupul sau lucreaza la dezvoltarea sistemului cartografic pentru autoturismele autonome atat in centrul urban cat si pe drumurile nationale. Oamenii vor putea merge cu ajutorul masinilor autonome in padure sau in natura iar dronele ii vor putea ghida, a spus Hall.
Ford si fabricantul chinez de drone DJI au organizat recent un concurs pentru a stabili daca o drona poate decola de pe un vehicul si daca poate ateriza in timp ce masina se afla in miscare. Se incearca astfel sa se stabileasca daca o drona poate utiliza camerele sale pentru ghidarea autovehiculului catre sau in afara unei zone afectate de o catastrofa sau unde drumurile sunt impracticabile. O astfel de functie ar fi utila pentru vehiculele de interventii in situatii de urgenta.
Unul din inginerii care au participat la concursul respectiv, subliniaza Alan Hall, a indicat ca sistemului i-ar putea fi integrata tehnologia undelor infrarosii pentru a putea opera in zone intunecate sau cu vizibilitate redusa.