Ford vrea sa-si diminueze costurile in Marea Britanie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ford Motor a initiat discutii cu sindicatele privind reducerea costurilor la fabrica sa de motoare din Marea Britanie, peste 1.100 de locuri de munca aflandu-se in pericolul de a fi desfiintate, in conditiile in care producatorul auto american este afectat de incetinirea cresterii pietei auto europene si de incertitudinile legate de iesirea tarii din Uniunea Europeana, transmit Bloomberg si Reuters, informeaza AGERPRES.

Brexitul este cu siguranta unul dintre factorii care au determinat Ford sa initieze discutiile, a apreciat Len McCluskey, secretar general al sindicatului Unite, estimand ca, in urmatorii cinci ani, ar putea fi desfiintate peste 1.100 de locuri de munca la fabrica Bridgend din Tara Galilor, urmand sa ramana doar 600 de salariati.

Unitatea produce suficiente motoare pentru a garanta actualul nivel al locurilor de munca in urmatorii 2-3 ani, dar reducerile ar putea fi necesare dupa acest interval, daca fabrica nu va deveni mai eficienta, a afirmat Tim Holmes, purtator de cuvant al subsidiarei Ford din Marea Britanie. Nu sunt planificate concedieri in acest moment, iar compania pur si simplu reexamineaza situatia angajatilor dincolo de 2020, a explicat Holmes.

Acesta a adaugat ca Ford va investi 100 de milioane de lire sterline (123 de milioane de dolari) pentru a produce din 2018 o noua serie de motoare eficiente la Bridgend. Dupa 2018, fabrica trebuie sa-si asigure competitivitatea, a precizat Holmes.

Len McCluskey a cerut autoritatilor sa intervina, iar miercuri premierul Theresa May a afirmat ca Executivul de la Londra va discuta in mod regulat cu Ford pentru a se asigura ca fabrica de motoare din Tara Galilor va face in continuare parte din “succesul” producatorului auto in Marea Britanie, dupa iesirea tarii din Uniunea Europeana.

“Ministrii s-au angajat in discutii cu diverse companii din sectorul auto, inclusiv Ford si alti producatori auto. Aproximativ o treime din motoarele Ford sunt produse in Regatul Unit si fabrica Bridgend are un rol important. Am avut intalniri cu Ford, vom continua sa discutam in mod regulat cu Ford in privinta metodelor prin care Executivul poate ajuta compania sa aiba succes in continuare”, a afirmat Theresa May in Parlament.

Veniturile realizate de Ford in 2017 vor fi afectate de un impact intarziat de cel putin 600 milioane de dolari, aparut ca urmare a deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca profiturile record realizate anul trecut de Ford in Europa nu vor mai fi atinse, a anuntat recent directorul general al Ford Europa, Jim Farley.

Acesta a explicat ca, in acest an, compania nu va mai beneficia de protectia impotriva fluctuatiilor cursului de schimb.

“Atunci cand a avut loc Brexitul, am fost protejati pe deplin in primul trimestru cu un curs de schimb puternic. Pe masura ce ne apropiem de restul anului, in special in a doua jumatate, ne confruntam cu efectele deprecierii lirei”, a spus Jim Farley.

Ford este cel mai mare producator de motoare auto si, de asemenea, cea mai bine vanduta marca de automobile din Marea Britanie, cu o cota de piata de 12%. In 2016, lira sterlina s-a depreciat semnificativ fata de dolar si euro, din cauza incertitudinilor legate de Brexit.

Compania are 14.000 de angajati in Marea Britanie si 25.000 in Germania. Ford produce motoare la doua uzine din Marea Britanie pentru vehiculele asamblate in Europa continentala si care, ulterior, sunt vandute in Marea Britanie. O lira sterlina mai slaba afecteaza profitabilitatea vehiculelor care au componente evaluate in euro.

Lira sterlina este “singurul risc major” cu care Ford se confrunta in Europa, a subliniat Jim Farley.

“Credem ca ar putea sa se ridice la 600 de milioane de dolari in acest an”, a mai spus Farley.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajati si 67 de fabrici in intreaga lume. Al doilea mare producator auto din SUA, Ford este prezent si pe piata din Romania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *