septembrie 27, 2021

Fost angajat la Colectiv: Instructajul de protectia muncii a durat mai putin de o ora; nu am discutat de un plan de evacuare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Stefan Ionescu, fost angajat la garderoba clubului Colectiv, a declarat joi la Tribunalul Bucuresti ca angajatii localului au efectuat un singur instructaj de protectie a muncii, care a durat mai putin de o ora, in timpul caruia doi pompieri de la ISU au simulat folosirea extinctoarelor, informeaza AGERPRES.

Tribunalul Bucuresti a continuat joi audierea martorilor in dosarul ‘Colectiv’.

Stefan Ionescu le-a povestit judecatorilor ca a lucrat la garderoba clubului din anul 2013, oferind detalii despre modul in care a fost efectuat instructajul de protectie a muncii al angajatilor.

“Din momentul in care am fost angajat si pana in ziua tragediei, eu si ceilalti angajati am facut o singura data un instructaj de protectia muncii, cu personal imbracat in civil, respectiv un barbat si o femeie. Cei doi nu si-au declinat identitatea, insa i-am perceput ca fiind angajati de la ISU. Stateau la o masa si fiecare angajat era chemat sa semneze niste carnete de protectia muncii. Recunosc ca am semnat fara sa citesc, la fel si ceilalti angajati, inclusiv barmanii. Apoi ni s-a aratat un extinctor si au spus unde erau amplasate celelalte extinctoare: in bar, garderoba si in zona panourilor electrice. Nu imi aduc aminte sa fi discutat un plan de evacuare. Angajatii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Stiu ca existau niste printuri pe care era trecuta evacuarea in caz de incendiu catre iesire. Nu cred ca erau indicatoare in club pentru a fi folosite in caz de incendiu si nu exista in club o usa separata in caz de urgenta. Nu cred ca am stat mai mult de o ora pentru discutia cu angajatii ISU”, a explicat Stefan Ionescu.

El a relatat ca a fost in club in momentul izbucnirii incendiului, insa a reusit sa iasa la timp deoarece garderoba era aproape de iesire.

“In seara aceea, erau cam 300 de oameni, dar te puteai misca. Eu am venit la serviciu cu o ora mai devreme si erau oameni care se ocupau cu organizarea concertului. In clubul Colectiv a mai fost un concert al unei formatii din Germania, in timpul caruia a fost folosita flacara deschisa, insa acea formatie a venit cu o masina afara cu multe extinctoare si pirotehnisti. In timpul concertului, la un moment dat, un coleg de-al meu a venit agitat sa imi ceara un extinctor. I l-am dat pe cel din garderoba, dupa care au inceput sa vina oameni sa isi ceara hainele. Am incercat sa ies din garderoba si sa intru in containerul de langa usa, moment in care am simtit ca aerul arde si m-am retras in garderoba. Focul nu a patruns in garderoba, ci spre iesire si eu m-am gandit ca daca stau in garderoba vor veni pompierii. Ulterior, a venit mult fum si s-a stins lumina. Ma sufocam si am iesit, dar oamenii erau blocati la intrare. Cred ca era o gramada de un metru inaltime din oamenii cazuti. Am reusit sa ies si am vazut un coleg de la bar care era ranit si m-a intrebat daca sunt cu masina. Am mai luat un alt coleg cu masina, care era mai grav, si am mers la spital, in fata mea fiind o masina a Politiei care mi-a deschis drumul. In urma incendiului, am fost putin ars pe un brat si in zona capului. Am o trauma psihica. Am senzatia neplacuta ca oriunde ma duc nu sunt destul de protejat si lucrurile nu sunt bine organizate”, a povestit Stefan Ionescu.

Tot la acest termen al procesului Colectiv au mai fost audiati doi supravietuitori ai incendiului – Alexandru Dumitrache si Cosmin Hamza.

“Lucram la Oracle si am aflat ca se va desfasura un concert la Colectiv. Unul din membrii trupei era coleg cu mine la firma. Am mers mai multi colegi, dar si cetateni straini veniti cu programul Erasmus. Am ajuns cu cateva minute inainte de inceperea concertului si am mers la bar de unde ne-am luat ceva de baut. Focul a izbucnit de la o scanteie care a cazut pe stalp. S-a format o flacara pe stalp si solistul a facut o gluma: ‘Asta nu facea parte din spectacol’. Pana sa termine el fraza, flacara s-a extins pe tavan foarte repede. Fiecare a actionat cum a putut si s-a produs panica, imbulzeala si mult fum. +

Era intuneric, am fost inconjurat de fum negru si nu mai puteam sa respir. Am iesit din club la limita. Afara i-am gasit pe unii dintre prietenii mei. Ne-am intors si am observat ca se formase o gramada de oameni, care cazusera si blocau iesirea. Era haos. Impreuna cu alte peroane am reusit sa punem in picioare cateva persoane cazute. Am reusit sa il duc pe un baiat care era pe jos la o ambulanta. Au venit pompierii si nu ne-au mai lasat sa ne apropiem. Trei prieteni au decedat si altii au fost raniti. Nu ne-a indrumat cineva sa iesim din club, era haos total”, a declarat Alexandru Dumitrache.

“Eram un fan al trupei, fiind abonat la pagina lor de Facebook si asa am aflat de concert. Pe stalpi erau dispozitive de artificii, dar si pe scena. La un moment dat, stalpul din stanga a inceput sa se aprinda si a izbucnit o flacara. Mi-am dat seama ca ceva nu este in regula si unul dintre prietenii cu care eram in club mi-a zis sa plecam. Am fugit si aproape de iesire s-a produs imbulzeala. M-am uitat in spate si am vazut tavanul si stalpii in flacari. Dupa ce am trecut de containerul de la iesire s-a facut intuneric.

Am simtit un fum foarte gros. Nu se mai vedea nimic si m-am impiedicat de niste persoane care cazusera la iesirea din club. M-am impiedicat de acele persoane si spre norocul meu am fost proiectat in afara clubului. Aveam senzatia de panica si eram ametit de fum. Am inceput sa fug pe langa un zid si m-am impiedicat de cateva ori. Dupa ce mi-am revenit, m-am intors si la intrare era un morman de oameni cazuti. Prietenii mei reusisera cumva sa scape. Am scos cativa oameni din gramada dupa care au venit pompierii”, a povestit Cosmin Hamza.

In dosarul ‘Colectiv’ au fost trimisi in judecata patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu; Daniela Nita – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

De asemenea, au fost trimisi in judecata fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajati din cadrul primariei: Aurelia Iofciu – sef al Serviciului autorizari comerciale, Larisa Luminita Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Motoc – referent superior, ambele in cadrul aceluiasi serviciu, dar si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii de la Colectiv “au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2